Levették a műsorról Zeffirelli Aidáját - Perrel fenyegetőzik az idős rendező

Perrel fenyegetőzik Franco Zeffirelli, amiért a Scala nyolc év után levette műsoráról Aida-rendezését, a darab szintén általa tervezett díszleteit pedig eladta Kazahsztán egyik operaházának.

A 91 éves sztárrendező szerint a milánói operaház teljesen megfeledkezett róla. Felháborodott közleményében a dalszínház bosszújáról beszél, és külön nehezményezi, hogy díszleteit úgy kezelik, mint valami "sérült árut". "Hazugságok nélküli" magyarázatot követel a Scalától, és közli, hogy keresetet indít az intézmény ellen.

 

Az operaház "meglepődve és elkeseredve" fogadta Zeffirelli kirohanását. Válaszukban leszögezik, hogy az asztanai operaházzal kötött megállapodásban tiszteletben tartják a rendező jogait. Mint írják, a kazah főváros operaháza meg is hívta Zeffirellit.

 

Zeffirelli

Fotó. Alekszej Jusenkov

 

A Scala válaszában kiemelik azt is, hogy a szerződés szerint az asztanai dalszínház, amely november 19-én tartja az Aida premierjét, bármikor köteles ingyen visszaszolgáltatni a díszleteket, ha a milánói operaház valamelyik évadban újra műsorra tűzné Zeffirelli 2006-ban bemutatott Aida-rendezését.

 

A toszkán maestrót a jelek szerint nem nyugtatta meg az operaház válasza, hiszen a La Repubblicában újra kikelt magából. "A döntés, hogy az Aidámat eladják egy kazahsztáni színháznak, olyan inzultus, amelyet nem tudok tolerálni. Kazahsztán nélkülöz mindenféle operai és művészeti hagyományt" - fogalmazott Zeffirelli az olasz napilapnak.

 

Nem kímélte a milánói operaházat és annak vezetőit sem. "A Scalában mutatják be a világ legrosszabb előadásait. Nem sokkal ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy ilyen produkciókat játsszanak. A nézők már nem tapsolnak, ellenkezőleg, fütyülnek. Az emberek az én stílusomban ismernek magukra, nem pedig a modernizmusban, amelyet Lissner és Pereira annyira kedvel" - szúrt oda Stephane Lissner ex- és Alexander Pereira jelenlegi intendánsnak. "Lissner ellenem volt, Pereira működése pedig, ahogy már Salzburgban, itt is művészeti csődöt fog hozni" - tette hozzá a rendező, utalva arra, hogy Pereira a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsi székéből került a Scala élére.

 

Az olasz rendező és a milánói operaház kapcsolata nagyon régre, 1953-ig nyúlik vissza. Zeffirelli díszleteivel 21 operát mutattak be a dalszínházban összesen több mint 500 alkalommal, legutóbbi Aidáját 2006 óta 47-szer játszották. A Scala vezetése Peter Stein német rendezőt bízta meg a Verdi-klasszikus új színrevitelével, mely 2015 februárjától kerül műsorra.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása