Marton Éva: "A Vigadó mindenki előtt nyitva áll"

A Vigadó minden művészet iránt érdeklődő ember előtt nyitva áll, a Magyar Művészeti Akadémia tágra nyitja kapuit a hazai kultúra előtt - mondta az MTI-nek Marton Éva operaénekes, akit az akadémia október 15-i tisztújító közgyűlésén elnökségi taggá választottak.

"'Nem lesz sötét a te várad, megnyitjuk a falat ketten, szél bejárjon, nap besüssön' - mondja Judit a Kékszakállúnak. Ez a Vigadóra és a Magyar Művészeti Akadémiára is így igaz: nyitott intézmény, amelynek célja a magyar művészet támogatása" - fogalmazott Marton Éva, aki mostanáig az akadémia színházművészeti tagozatát vezette.


"A színházművészeti tagozathoz továbbra is szoros szálak fűznek majd, elnökségi tagként ugyanakkor a teljes intézményt, mind a kilenc tagozat tevékenységét szem előtt kell tartanom. Szeretném támogatni a tagozatok közötti együttműködést, sok közös programot tervezünk" - magyarázta.

 

Marton Eva

Forrás: Magyar Hírlap

 

Marton Éva felidézte a színházművészeti tagozat augusztusi veszprémi találkozóját, amelyen elmondása szerint a hazai színházi élet széles köre képviseltette magát, politikai nézetektől függetlenül. "Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával valóban sikerült összehoznunk a színházi szakmát. Közös szakmai javaslatokat fogalmaztunk meg, amelyek reményeink szerint hamarosan a kormány elé kerülhetnek. Az összefogásnak ezt a szellemét szeretném elnökségi tagként is képviselni a kultúra szélesebb területén" - mondta.


Marton Éva szerint a tavasszal megnyitott, felújított Vigadó nagyszerű helyszínt ad a legkülönfélébb kulturális igények kielégítésére. "Különösen fontosnak tartom a kortárs darabok bemutatását a Vigadó falai között közeljövőben megnyíló színházban, de az épület otthont adhat mesterkurzusoknak, gyerekprogramoknak, író-olvasó találkozóknak, hangversenyeknek, kiállításoknak és filmvetítéseknek is, egyszóval lefedheti a kultúra teljes horizontját. Budapest egyik legszebb épületének minden művészetre vágyó ember előtt nyitva kell állnia" - emelte ki.


A jövő évi programok közül kiemelte Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriumának bemutatóját a Vigadóban, ahol egykor a mű ősbemutatójára is sor került a komponista vezényletével. "A művet a Vigadó megnyitásának évében, 1865-ben mutatták be Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én, a jövő évi előadással tehát az oratórium és az épület 150 évvel ezelőtti születésére emlékezünk. Nagyon fontosnak tartom ezeket a jubileumokat, és általában azt, hogy a nagy ünnepeinket valóban teljes szívvel üljük meg" - mondta Marton Éva, hozzátéve, hogy Káel Csabával, a Művészetek Palotája vezérigazgatójával, a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik szervezőjével már egyeztettek arról, hogy Liszt művészete nagyobb súllyal szerepeljen a tavaszi fesztiválokon.


Marton Éva arról is beszélt, hogy elnökségi tagként szeretne építeni a Zeneakadémia rektorával, Vigh Andreával és az Operaház főigazgatójával, Ókovács Szilveszterrel való szoros kapcsolatára is. A jövő évi Szent Erzsébet legendája-bemutató például az Operaházzal együttműködésben valósul meg - jelezte.


Marton Éva 2005-től csaknem tíz éven át vezette a Zeneakadémia ének tanszékét, jelenleg az egyetem professor emeritája. A Magyar Állami Operaházban pillanatnyilag a főigazgató főtanácsadójaként tevékenykedik.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása