Az államtól vár anyagi segítséget a Scala

Alexander Pereira, a Scala új intendánsa szerint az olasz államnak és nagyvállalatoknak kötelességük támogatni a milánói operaházat, amelynek működését a pénzhiány miatt sztrájkok bénítják.

Az osztrák kulturális menedzser sajtótájékoztatóján elmondta: mindenekelőtt Olaszországnak kell fenntartania a milánói operát, amelynek neve a második legismertebb és legerősebb olasz márkanév a világon a Ferrari mögött. Magánszponzorok támogatására is számít, elsősorban az Egyesült Államokban és Svájcban élő tehetős olaszok részéről. 

 

scala


A Scala dolgozóinak szakszervezetei november 19-re fél napos sztrájkot hirdettek meg, amely miatt elmaradhat Giuseppe Verdi Simon Boccanegra című operájának előadása Plácido Domingo főszereplésével. Az operaházi dolgozók jobb anyagi feltételeket követelnek a zenekar és kórus gyakori külföldi turnéin. 


Pereira bejelentette: mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Riccardo Muti karmestert visszacsábítsa a Scalába, amelynek Muti 1986-2005 között zenei igazgatója volt. 


Az operaház december 7-i premierjén Ludwig van Beethoven Fidelio operáját mutatják be Daniel Barenboim vezénylésével. 

 

December 24-én a Scalában karácsonyi koncert csendül fel, amelynek hagyományát Riccardo Muti még 1996-ban vezette be. Az idén Beethoven Missa Solemnis című műve szerepel programon Philippe Jordan svájci karmester vezénylésével. A Scala zenekarát - video-összeköttetésben - a Salzburgi Ünnepi Játékok gyermekkórusa kíséri karácsonyi dalok előadásával Oberndorf kápolnájából, ahol 1818-ban először adták elő a Franz Xaver Gruber által komponált Csendes éjt. 


A 2015-ös milánói világkiállítás alkalmából július 30-án José Carreras tenor lép fel az operaházban önálló koncerttel. 
     

 

süti beállítások módosítása