Megmenekült a bezárástól a római operaház

A római operaház dolgozóinak munkahelye és az új szezon is megmenekült egy kedden aláírt munkaügyi megállapodás eredményeként, ennek részeként a zenekar és a kórus tagjai lemondtak bérük egy részéről.

Az operaház dolgozóit képviselő hét szakszervezet mindegyike aláírta kedden a tulajdonos, a fővárosi önkormányzat által kidolgozott megállapodást. Ennek eredményeként megmenekült 180 állás, és a korábbi tervekkel ellentétben nem bocsátják el az operaház zenekarát és kórusát. Ezért cserébe a zenészek és kórustagok a 2015-2016-os évekre lemondtak az alapbérüket növelő juttatásokról, közöttük a vendégfellépéskor járó pluszpénzről.

 

teatro dellopera Francesca DiMajo d0

 

Ezen kívül a szakszervezetek kötelezettséget vállaltak az opera működését eddig megbénító sztrájkok hosszú távú beszüntetésére. A megállapodással az operaház 2016 végéig 3 millió eurót (916 millió forint) tud megtakarítani.


A 12 millió eurós adóssággal küszködő Teatro dell'Opera di Roma előadásai hónapok óta elmaradtak a dolgozók folyamatos sztrájkja miatt. Szeptember végén lemondott Riccardo Muti karmester, zenei igazgató. Október elején az operaházat fenntartó római önkormányzat bejelentette, hogy a zenekar és kórus elbocsátására (és esetleg külsősként való szerződtetésére) kényszerül. Felmerült a színház bezárása is.


A mostani megállapodással újraindul a munka az operaházban. A november 27-i idénynyitó előadás Antonin Dvorák cseh zeneszerző Ruszalka operája lesz Eivind Gullberg Jensen norvég karmesterrel. Eredetileg az évadot a Riccardo Muti vezényelte Aida nyitotta volna meg.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása