"Fontos, hogy ne felejtsünk" - Vidnyánszky Attila a Nemzeti vetélkedőjéről

"Laborfalvi Rózától Törőcsik Mariig…" címmel indít vetélkedőt a teátrum történetéről a Nemzeti Színház. Vidnyánszky Attila igazgató az MTI-nek elmondta, hogy a felejtés ellen szeretnének tenni.

A versenyre 10. és 11. osztályos tanulók négyfős csapatainak és felkészítő tanárainak jelentkezését várják. A feladatok színháztörténeti kutatást, kreativitást és informatikai eszközök használatát igénylik. A vetélkedő négyfordulós, az első három forduló feladatait az interneten keresztül kell beadni, a negyedik a legjobb négy csapat részvételével a Nemzeti Színházban zajlik 2015 májusában. "Fontos, hogy ne felejtsünk" - hangoztatta Vidnyánszky Attila, hozzátéve: a vetélkedő az alapelképzeléseikből fakadó ötlet.


"Gyorsan elfelejtett világ a miénk, zseniális színészek tűnnek el egyik pillanatról a másikra, és jönnek generációk, akik már nem is ismerik őket" - mondta, hozzátéve, hogy amikor a kaposvári egyetemen felvételiztetett, megdöbbent azon, hogy már Ruttkai Éváról sem tudják a fiatalok, hogy kicsoda.
Az igazgató elmondta: saját eszközeikkel próbálnak tenni ez ellen a vetélkedő megrendezésével. "Úgy gondolom, hogy ez is egy fontos ügy lehet, főleg ha sok gyereket mozgat meg" - jegyezte meg.

 

budapest-nemzeti-szinhaz-blaha-lujza-ter-budapesten

 

"Ez is egy kísérlet, hogy hogyan fog működni az menet közben kiderül" - mondta a direktor, kiemelve, hogy a szintén középiskolák számára szervezett Ádámok és Évák ünnepe jól működött a Nemzeti Színházban is, és reméli, hogy az új program hasonlóan sikeres lesz. Hozzátette: a vetélkedőt folyamatos programnak tervezik, amely szélesedne, csiszolódna.


"Az a baj, hogy az új színészvilág is felejtős, gyorsan pörgő életünk radíroz, töröl, és ezáltal eltűnik a lényeg is" - jegyezte meg. Ezt szeretnék megakadályozni azzal is, hogy - egy egységes nagy gondolat mentén - a páholyaikat, a kistermet is elnevezik a színházművészet nagyjairól. A még névtelen páholyaikat két színésznőről fogják elnevezni, ahogy az előző névadásokat, ezt is megszavaztatják majd a nézőkkel - fűzte hozzá.


Beszélt arról, hogy előadásaikhoz beavató, ráhangoló programokat is szerveznek, és a társulat színészei ellátogatnak az iskolákba. Ezek a programok folytatódnak és szélesíteni is fogják a diákoknak szóló kínálatot. Az új színháztörténeti vetélkedő győztes csapatai táblagépeket, könyvutalványokat, színházjegyeket nyernek, az első helyezett csapat iskolájába pedig egy tanítási napra "kitelepül" a Nemzeti Színház.

 

"Úgy képzeljük el, hogy ha az iskolában van fogadókészség, az egész napot ott töltjük, minden osztályban rendhagyó irodalomórákat tartunk színészek, dramaturgok részvételével, majd egy előadásba csúcsosodik az ottlétünk" - fogalmazott.


Vidnyánszky Attila elmondta: az iskolában valamelyik saját, vagy beregszászi befogadott produkciót adnák elő, akár egy alternatív színházi produkcióban megszületett osztályszínházi előadást is elvihetnek. Földes László Hobo, vagy Udvaros Dorottya önálló estje is eljátszható, továbbá több hasonló, erre alkalmas produkció is készül már. "A bőség zavarában vagyunk ilyen szempontból" - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a kelléktárból érdekes tárgyakat, jelmezeket is be fognak mutatni a diákoknak.


A versenyre a csapatok jelentkezését január 4-ig várják, az első forduló feladatait január 5-én publikálják. A zsűrit Udvaros Dorottya, Rubold Ödön és Mátyássy Bence színművész, valamint Ablonczy László újságíró, kritikus, a Nemzeti Színház korábbi igazgatója alkotja.


A programról további információ a nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo oldalon található.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása