Az új lakó és Egy őrült naplója – „Bukaresti” nap az Interferenciákon

Összefoglaló a Kolozsváron megrendezésre kerülő negyedik Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál hetedik napjáról.

 

A kolozsvári színház beszámolója:

 

Kedden Tompa Gábor, Visky András, Robert Woodruff és Carmencita Brojboiu beszélgettek délelőtt 10 órától a TIFF házban, a téma a Caravaggio Terminal volt. A kényelmetlen, elviselhetetlen művész, Caravaggio kortársunkként jelenik meg az előadásban, vizuális művészként, aki kamerával, tetoválótűvel „fest”. Miért nem látjuk a festményeket a színpadon – tette fel a közönség soraiból valaki a kérdést. Éppen ezért, tudtuk meg Visky Andrástól, mert így elsikkadna Caravaggio forradalmisága, múzeummá válna a tér, ahogyan múzeummá válnak a szakrális terek a nyugati kultúrában. Ez a változás mutatja, hogy valaminek vége van, átmeneti korszakban vagyunk, ami kedvez a színháznak.

 

interferenciak bi-4724

 

A Nagy József koreográfussal zajló beszélgetésen Tompa Gábor és Visky András kérdezőkhöz csatlakozott Marina Constantinescu színházkritikus, a Nemzeti Színházi Fesztivál igazgatója. Constantinescu felvezetőjében érzékeny mélységgel elemezte Nagy József pályafutását, eddigi életművét. A beszélgetés elsősorban az előző esti előadás, a Paysage Inconuu körül forgott. Nagy két barát figurájából indult ki a munka kezdetén, ez alakult át később a már arc nélküli „androgün ősiker” párosává. Mind a mozgás, mind a zene szigorú partitúrát sejtet a néző számára, ám minden előadás egyedi, rengeteg improvizációval. Ennek eléréséhez rengeteg időre volt szükség, mondta Nagy. Lezárásként szó esett a művész kanizsai szőlőültetvényéről is („dialógus a szőlőn keresztül a heggyel”).


A Camil Petrescu Alapítvány egy-egy Tadeusz Kantorhoz és Pippo Delbonóhoz kapcsolódó könyvvel készült az Interferenciákra (a könyvbemutató 13 órakor kezdődött), de mielőtt ezek terítékre kerültek volna Floricha Ichim (színházkritikus, a Teatrul Azi szakfolyóirat főszerkesztője, a Camil Petrescu Alapítváy igazgatója)) a „bónusszal”, azaz Visky András Mint aki látja a hangot című könyve román kiadásának (Cel ce vede glasul) bemutatásával kezdte.

 

A kötetről, és annak kapcsán Visky színházkoncepciójáról a barát, Tompa Gábor beszélt. Kantorról szóló könyvet eddig is kezükbe vehettek a román olvasók, de olyat, melyben Kantor tollából származó írások is lettek volna – nem. Ezt a hiányosságot pótolta többek között a Scrieri despre teatru (Írások a színházról) című kötet. A kiadásról és a művészről Anca Mănuțiu egyetemi tanár, a téma igen jó ismerője beszélt részletesebben.


Pippo Delbono Teatrul meu (Az én színházam) című kötetét Mircea Morariu kritikus, egyetemi tanár ismertette. A kötet formája dialógus, központi üzenete (még ha az „üzenet” fogalma marginalizált is a mai beszédmódban) jellemzően „pippói”: a hierarchiák lebontása, a szegregáció elleni harc mindenek előtt, mondta Morariu. Delbono művészetének jegyében folytatódott a program, a fesztiválozók Amore carne című filmjét nézhették meg a TIFF-házban.

 

interferenciak bi-4830


A nagyszínpadra épített stúdióban a bukaresti Nottara Színház Ionesco Az új lakóját játszotta a fesztiváligazgató, Tompa Gábor rendezésében. Egy színdarab az alkalmazkodásról és arról, hogy képtelenek vagyunk lemondani a körülöttünk és bennünk levő emlékekről, miközben folyamatosan haladunk a nagy, az örök költözés felé. És mégis, mi marad nekünk az emlékeinken kívül? A gondolat nehezen elfogadható, és ez a komikum forrása.


A stúdióteremben a szintén bukaresti ArCuB Kulturális Központ produkcióját, az Egy őrült naplóját láthatta a közönség. Páratlan előadás, amelyben a humor és a dráma egymásba fonódik, s mindeközben a párhuzamos világokat szülő őrület úrrá lesz a főszereplő boldogtalanság és frusztrációk között őrlődő elméjén.


Este 11-kor koncert zárta a napot, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészeit is soraiban tudó The Best of Me zenekar (Balla Szabolcs, Enyed Károly, Farkas Lóránd, Ferencz Áron, Menyhárt Tibor) gondoskodott a jó hangulatról.

 

interferenciak bi-4881


A fesztivál szerdai, december 3-ikai programja:

 

11.00 - TIFF Ház
BESZÉLGETÉS AZ ÚJ LAKÓ ÉS AZ EGY ŐRÜLT NAPLÓJA CÍMŰ ELŐADÁSOK ALKOTÓIVAL
Vezeti: Tompa Gábor és Visky András

 

14.00 - TIFF Ház
SANGUE (2013)
Filmvetítés
Rendező: Pippo Delbono

 

17.00 – Stúdió
LAMB
Lux Boreal Danza Contemporánea, Mexikó
Rendező: Phillip Adams

 

19.00 - Nagyszínpad
AMORE E CARNE
Compagnia Pippo Delbono, Olaszország
Rendező: Pippo Delbono

 

21.00 - Stúdió
LAMB
Lux Boreal Danza Contemporánea, Mexikó
Rendező: Phillip Adams

 

21.00 -
KASZINÓ Városi Kulturális Központ
MEDIO MONTE
Sala Mică Színház, Kolozsvár partnerségben Nagybánya Önkormányzatával
Rendező: MIHAELA PANAINTE


21.00 - A színház előcsarnoka
BESZÉLGETÉS AZ AMORE E CARNE CÍMŰ ELŐADÁS ALKOTÓIVAL

 

23.00 - TIFF Ház

EGY KISS ERZSI ZENE
Koncert

 

süti beállítások módosítása