Visszahívással ért véget az Osonó marokkói turnéja

December 5-én ért véget a mask@face.now című koprodukció marokkói turnéja, amely során öt város tíz helyszínén került bemutatásra a Fazakas Misi által rendezett előadás.

Mucha Oszkár és Daragics Bernadette osonós színészek mellett öt arab színész - Hassan Bara, Mohamed Benail, Mohamed Bara, Ayoub Anabi valamint Mohssine Dogma - vett részt a színházprojektben, amelyet technikusként Bernát Szilárd segített.

 

Az Osonó közleménye:

 

Kenitra, Casablanca, Fez és Sidi Kacem városok biztosították a helyszínt a produkció bemutatására, de az előadás nagy sikerrel szerepelt a 3. Berkane-i Nemzetközi Színházi Fesztiválon is. A fesztivál igazgatója, Aissa Chelfi így fogalmazott: „a produkció számomra csodálatos volt, hiszen valami újat hozott a fesztivál számára, olyasmit, amit még nem láttunk. (…) Úgy kell dolgoznunk, ahogyan ennek az előadásnak a létrehozói tették, és úgy érzem, nagy szükségünk van az ehhez hasonló produkciókra a jövőben is. (…) Az iszlám és európai kultúrák közti különbségek ellenére, ez az európai- arab csapat egy közösséget tud alkotni. Azt gondolom, hogy pontosan erre van szükség ahhoz, hogy a zártságunkból továbblépjünk a világ felé, és az ilyen jellegű közös munkákkal egy világreformot érjünk el. (…) Példaértékű, hogy ez a marokkói- erdélyi társulat tele van lelkesedéssel, megfogalmaznak egy jó pár kérdést és megvalósítanak egy kezdeményezést a színházi mozgalommal kapcsolatosan.”

 

osono2

masc@face.now (forrás: Osonó)

 

A fesztiválon jelenlévő, Marokkó egyik legismertebb színház- és filmrendezője, Aggaoui Abdelouahab, azt emelte ki, hogy „teljes mértékben követhető az előadás és annak üzenete, miszerint élhetünk együtt ezen a Földön háborúk nélkül is. (…) Az Osonó és az arab színészek a kultúráért dolgoznak, munkájukkal megvédik a kultúrát, hiszen nem csak beszélnek róla, hanem cselekszenek, és csakis így lehet eredményeket elérni. (…) Az Osonónak ez a projektje, amelyben nem számít, hogy milyen nemzetiségű emberek vannak, egy fontos előrelépés az emberiség számára.”

 AGGAOUI ABDELOUAHAB színház és filmrendező

Aggaoui Abdelouahab (forrás: Osonó)

 

A nyáron bemutatott masc@face.now című előadás az Osonóra jellemző színházi kulcsban készült el, és a két, egymástól távol eső kultúra találkozására, valamint az adott országok legjellemzőbb társadalmi kérdéseire épült. A jelenről beszélve, olyan kérdéseket fogalmaz meg a koprodukció, amelyek nemcsak Marokkóban, hanem Romániában, de akár Európában is aktuálisak. Ezt emelte ki a projekt folytatásaként partnerségét felajánló kenitrai Francia Intézet igazgatója, Christian Blaise is: „Az előadást, amit láttam, több okból is érdekesnek találom. Egyrészt mert nagyon mély, fontos témákat dolgoz fel. Ezek olyan társadalmi kérdések, amelyek rákérdeznek a Földön való létezésünk hogyanjára (…) Ez egy nagyon intelligens előadás, a koncepció miatt, a tárgyak szimbolikája miatt, a rendezése miatt, amely nagyon egyszerű, de hatásos, és persze a csapat miatt is, amely egységes. (…) Úgy gondolom, hogy egy alkotásnak akkor vannak igazi mélységei, ha az alkotás során kulturális tapasztalatcsere és alkotói nézőpontváltás történik.”

 CHRISTIAN BLAISE a kenitrai Francia Intézet igazgatója

Christina Blaise (forrás: Osonó)

 

Az Osonó-arab csapat előadása meghívást kapott a jövő év áprilisban megrendezésre kerülő Sidi Kacem-i Nemzetközi Színházi Fesztiválra, így a társulat újra visszatér Marokkóba. A további meghívásoknak is eleget téve, az áprilisi fesztivál után egy újabb marokkói turné vár a koprodukcióra. Előtte viszont, jövő év márciusban folytatódik a színházprojekt, hiszen Erdélyben és Magyarországon lesz látható az előadás.

Forrás: Osonó Színházműhely

 

süti beállítások módosítása