"Hűséges társ ő" - Beszélgetést tartanak Carmencita Brojboiu-val

2014-2015-ös évadban is folytatódik a kolozsvári színház beszélgetés-sorozata.

Silviu Purcărete, Vasile Șirli, Andrei Șerban és Robert Woodruff után ezúttal Carmencita Brojboiu, Vlad Mugur-díjjal kitüntetett díszlet- és jelmeztervezővel beszélget a december 16-i Ivanovék karácsonya című előadást követően este fél 10-től Visky András. A rendezvényre a belépés díjtalan.

 

cries whispers bergman serban bi-3563

 

„Senki nem áll az üres színházi fekete doboz előtt akkora nyitottsággal, mint Carmencita Brojboiu, aki számára az előadások díszlet- és jelmezvilága a szó legmélyebb értelmében szcenográfia, azaz színpadi írás. Hogyan másként juthatna olyan letisztult formákig, mint a Hosszú péntek ismeretlen írással teleírt emberi bőrt felidéző alapszőnyege? És ki tudná elfelejteni a Leonce és Léna díszletvilágát, amely a radikális emlékezet-vesztés terét fénnyel kelti életre: mindaz, amit az emberi kéz valaha megérintett, rejtett történetet hordoz, ami kész feltárulni előttünk, ha a költészet előhívó oldatába kerül bele. Együtt dolgozni Carmencitával valóban a közös keresés semmivel nem helyettesíthető tapasztalata: hűséges társ ő, aki az utolsó részlet megtalálásáig nem hagy magadra, mert a színházi előadás csak közös egészként lehet fontos, nemcsak az alkotók, hanem az előadást befejező néző számára is” – méltatja Carmencita Brojboiut Visky András.

 

A díjjal ugyanakkor Vlad Mugurra is emlékezünk, aki olyan jelentős előadásokat rendezett a kolozsvári színházban, mint: A székek, A velencei ikrek, Cseresznyéskert, A Lourcine utcai gyilkosság, Így van (ha így tetszik). A Vlad Mugur-díjasokat Helmuth Stürmer porcelánból készült, különösen értékes műtárgyával ajándékozza meg a kolozsvári színház.

 

A Vlad Mugur-díjat a kolozsvári színház 2006-ban alapította azon művészek munkájának elismerésére, akik nem tagjai a társulatnak. Az elmúlt években a következő művészeknek ítélte oda a díjat a Művészeti Tanács: Mihai Măniuțiu rendezőnek (2006), Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervezőnek (2007), Vava Ștefănescu koreográfusnak (2008), Silviu Purcărete rendezőnek (2009), Vasile Șirli zeneszerzőnek (2009), Varga-Járó Ilona maszktervezőnek (2009), Andrei Șerban rendezőnek (2010), Matthias Langhoff rendezőnek (2011), Robert Woodruff rendezőnek (2012), Mezei Kinga rendezőnek (2013).

 

 

 

süti beállítások módosítása