A Diótörő bábos változata is szerepel a Müpa év végi programjában

Karácsonyi orgonaesttel, Bach Karácsonyi oratóriumával, a Diótörő bábos változatával, hagyományos újévi koncertként Haydn A teremtés című oratóriumával várja közönségét a Művészetek Palotája az idei ünnepi szezonban.

Az év végi koncertek sorát Hans-Ola Ericsson svéd orgonista és a Szent Efrém Férfikar karácsonyi estje nyitja csütörtökön. A műsorban a karácsony misztériumához kapcsolódó művekből válogatnak a középkortól egészen napjainkig, olyan szerzőktől, mint Bach, Messiaen, Stravinsky és Arvo Pärt, Liszt Ferenc és Sáry László. A koncertet Előhang címmel beszélgetés előzi meg és Hans-Ola Ericsson orgonistahallgatóknak háromnapos nyilvános mesterkurzust is tart budapesti tartózkodása alatt.


Szombaton Bach Karácsonyi oratóriuma csendül fel a Vashegyi György által vezetett Orfeo Zenekar és Purcell Kórus korhű tolmácsolásában, neves szólisták - Baráth Emőke (szoprán), Bárány Péter (kontratenor), Bernhard Berchtold (tenor) és Peter Harvey (bariton) - fellépésével.

 

diotoro

A diótörő (fotó: mupa.hu)


Idén karácsonyra is közös Diótörő-előadással készült a Budapest Bábszínház és a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ). A Művészetek Palotája közönsége december 23-án este, majd 27-én délelőtt és este láthatja a legendás balettmű bábos változatát Kocsis Zoltán vezényletével.


A Csajkovszkij művére készült, sokféle technikát felvonultató pantomim- és bábjáték a téli időszak közkedvelt klasszikusa, amelyet Szőnyi Kató rendezését felhasználva Meczner János állított színpadra. A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkórusa (karigazgató: ifj. Sapszon Ferenc) közreműködésével megvalósuló előadás élő webcast-közvetítésben a mupa.hu oldalon is követhető - derül ki a Müpa ünnepi ajánlójából.


Idén sem maradhat el a hagyományos újévi koncert: Haydn A teremtés című oratóriumát ezúttal Fischer Ádám és együttese, az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar szólaltatja meg január 1-jén a Purcell Kórus, valamint olyan kiváló szólisták közreműködésével, mint Annette Dasch szoprán, Eric Stoklossa tenor, Daniel Schmutzhard bariton és Sebestyén Miklós basszus.


Az 1976-ban Berlinben született Annette Dasch világszerte elismert szoprán. Fellépett többek között a párizsi, a berlini és a bajor operaház, a Scala, a Salzburgi és Bayreuthi Ünnepi Játékok színpadain, a tengerentúlon énekelt a Metropolitanben és az Avery Fisher Hallban, olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Daniel Barenboim, Ozava Szeidzsi, Nikolaus Harnoncourt és Helmuth Rilling. A magyar közönség legutóbb a 2013-as Budapesti Wagner-napokon hallhatta A nürnbergi mesterdalnokok Évájaként.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása