A magyar kultúra napja - Győrben és Sopronban is színházzal ünnepelnek

Győrben egy héten keresztül ünnepelnek, Sopronban színházi előadásokat tartanak, Mosonmagyaróváron kitüntetést adnak át a magyar kultúra napja alkalmából.

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kommunikációs munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy a megyeszékhely kulturális intézményeivel közösen rendezik a Magyar kultúra hete című programsorozatot január 19. és 25. között, a város több helyszínén. Január 19-én az Import Impró Egyesület Liliom című előadását mutatja be a Rómer-teremben, ahol az érdeklődők ki is próbálhatják magukat egy-egy improvizációban.


Méhes Zsuzsa hozzátette: három időszaki kiállítást nyitnak meg egy hét alatt, köztük másnap ugyanott a Demerung Fotósuli tárlatát, ahol győri fiatalok mutatkoznak be fotóikkal.

 

magyar kultura napja

 

Tértörténetek címmel január 23-án Ekler Dezső építész munkáiból nyílik kiállítás az Esterházy-palotában. Ekler Dezső Makovecz Imre tanítványa volt. A kiállításon makettekkel, filmrészletekkel, fotókkal és tervrajzokkal mutatják be a jelenleg a győri Széchenyi István Egyetemen dolgozó építész életművét, köztük a Nagykállói Népművészeti Tábort, vagy a tokaji Disznókő Borászat épületeit.
A megye templomépítészetéről szóló időszaki kiállítás január 24-én nyílik a Magyar Ispitában. A tárlat az 1897 és 2014 között épített templomok építészeti megoldásait mutatja be.


A Pinnyédi Művelődési Házban Karinthy Frigyes derűje és bölcsessége címmel az író életéről és munkáiról, a Bezerédj-kastélyban pedig a Győri Egyházmegye által életre hívott Apor-év alkalmából boldog Apor Vilmos vértanú püspökről tartanak előadást.


Az Esterházy-palotában Mindennek vége! címmel Andrássy Ilona grófnőnek az első világháború ideje alatt írt naplójából készült könyvét mutatják be - mondta Grászli Bernadett, a múzeum igazgatója.


A kiállítások és előadások mellett a kisebbeknek játszóházat, emellett olyan foglalkozást is tartanak, ahol a magyar népmesék motívumait, állandó szereplőit mutatják be. A Vaskakas Bábszínház Irgum burgum címmel macibált rendez és bemutatja a Hapcikirály című előadást, amelyet Lázár Ervin meséje nyomán Tasnádi István írt.


Zenei produkciókkal is készültek, január 22-én Lajkó Félix ad Maraton címmel koncertet a Zsinagógában, míg a Richter Teremben a Győri Filharmonikus zenekar lép fel Dolhai Attila énekes közreműködésével január 23-án.


A Soproni Petőfi Színház felolvasószínházi produkcióval csatlakozott a magyar kultúra napjához. A teátrum igazgatója elmondta, hogy a január 21-től induló színházi klub egy új kezdeményezés. A havonta jelentkező programmal még szorosabbá szeretnék fűzni a kapcsolatot a közönséggel.


Pataki András kifejtette, hogy a háromórás program ideje alatt a színház büféjében mélyebb gondolatokat hordozó, az élet kérdéseit szerteágazóan és színesen vizsgáló zenés előadásokat tartanak, kötetlen formában. Az első ilyen alkalmon Csokonai Vitéz Mihály Cultura című művét mutatják be Pápai László rendezésében, emellett január 23-án a Komáromi Jókai Színház Székely János Caligula helytartója című drámáját tűzi műsorra a színház, szintén a magyar kultúra napja alkalmából.


Mosonmagyaróváron január 22-én a Fehér Ló Közösségi Házban tartják a kultúra napi ünnepséget, ahol átadják a Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért-díjat – tájékoztatta az MTI-t Vizsy-Gombosi Lilla, polgármesteri titkárságvezető.


A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása