Elindult a bécsi Operaház online élő közvetítés-sorozata

A Bécsi Állami Operaház online élő közvetítésének segítségével idén több mint negyven alkalommal követhet otthonról is opera- vagy balettelőadásokat a közönség az osztrák főváros operaházából.

Az eddigi nézőrekordot Johann Strauss A denevér című operettje érte el: a szilveszteri előadást 1163-an tekintették meg online. Kiemelkedően sikeres volt az internetes közönség körében a Varázsfuvola és a Diótörő is.

 

Oper Wien


Az online élő közvetítésért 14 eurót (csaknem 4500 forintot) kell fizetni, az archivált előadásokat öt euróért (mintegy 1600 forintért) lehet megnézni. A netes közvetítés harminc perccel az előadás előtt a darab tartalmi ismertetésével és hangulatképeivel kezdődik, a művet aztán teljes színpadi képpel vagy "élővágásos" moziként lehet megtekinteni. Az operaházban tévéstúdiót is berendeztek, a felvételek átdolgozásához nyolc kamera és a vágást végző csapat is rendelkezésre áll. A technikai feltételek kialakításának költségeit teljes egészében támogatók állták. A közvetítés többek között angol és német nyelvű felirattal is elérhető.


Legközelebb január 23-án, pénteken Richard Wagner Salome című operáját követhetik online a nézők.


Az iskolák részére a bécsi Operaház a Live at School programot kínálja, amellyel a próbákat és az operaelőadásokat ingyenesen tekinthetik meg a diákok. Eddig kétezren használták már az alkalmazást. Legközelebb Richard Strauss Verklungene feste (Tovacsendült ünnepek) és József-legenda című balettjét nézhetik meg január 29-én élőben és január 30-án, február 2-án, illetve 3-án felvételről.

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása