Egyedül Puskás Tamás pályázott a Centrál Színházra

Csupán Puskás Tamás ajánlata érkezett be a Centrál Színház értékesítésére és a színház használatában lévő ingatlanok bérletére kiírt pályázatra a határidő lejártáig.

A Főpolgármesteri Hivatal emlékeztetett arra, hogy a Centrál Színház Színházművészeti Nonprofit Kft. fővárosi tulajdonban lévő, 100 százalékos mértékű üzletrészének megvásárlására, valamint a társaság használatában lévő fővárosi ingatlanok bérletére csak együttesen lehetett pályázni.

 

Puskas Tamas

Fotó: Jókúti György, librarius.hu


A Fővárosi Közgyűlés 2014 júniusában döntött arról, hogy kiírják a pályázatot. A vételárat minimum 192 millió forintban állapították meg. Az ingatlanok együttes irányadó bérleti díja pedig havonta mintegy 6,7 millió forint plusz áfa, a bérlet időtartama 10 év, amely alatt a bérlőt terheli az épületegyüttes karbantartási és minden egyéb üzemeltetési költsége.


Feltételként szabták, hogy az ajánlat 10 éves kulturális, művészeti programot tartalmazzon. A követelmények között volt a jelenlegi ügyvezető megbízásának fenntartása mandátuma lejártáig, vállalás a jelenlegi repertoár továbbjátszására, a művészeti profil és a kiemelt minősítéshez szükséges feltételek megtartása és a teátrum két játszóhelyén a folyamatos színházszerű működés biztosítása.


A pályázat kiírásának lehetősége azért merült fel, mert a Centrál Színházat vezető Puskás Tamás - akinek igazgatói mandátuma 2016. január 31-ig szól - ajánlatot tett a színházat működtető kft. megvételére és a társaság által használt ingatlanok bérbevételére.


Puskás Tamás az MTI kérdésére csütörtökön megerősítette, hogy ő az, aki a Centrál Színház privatizációs pályázatára jelentkezett.
Az igazgató korábban arra a kérdésre, hogy miért döntött a kft. megvétele mellett, az MTI-nek azt mondta: ezt találja a Centrál Színház működése szempontjából a legperspektivikusabbnak. A Centrál Színház mérete, helye és műfaji jellegzetessége miatt is alkalmas arra, hogy a saját lábán álljon, és erre már gyakorlatilag a múltban is rákényszerült - tette hozzá.


Kiemelte, hogy a színház a privatizáció után sem mondhat le az előadóművészeti törvényben foglalt közvetlen állami támogatásról és a TAO-támogatásról. Tisztán a jegybevételre alapozva nem lehet Magyarországon színházat működtetni, de a két támogatás meglétével már igen - fejtette ki.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása