Menesztették a valenciai opera sikkasztással vádolt művészeti vezetőjét

 

Azonnali hatállyal menesztették hétfőn Spanyolországban a valenciai Palau de Les Arts Reina Sofia operaház művészeti vezetőjét.

A sikkasztással és hivatali visszaéléssel vádolt osztrák Helga Schmidtet, utódjául Davide Livermore olasz rendezőt jelölték ki.

 

A bécsi születésű 73 éves Schmidtet, Herbert von Karajan sztárkarmester egykori munkatársát a múlt héten rövid időre őrizetbe is vették közpénzek hűtlen kezelésének gyanújával, s bár szabadlábon védekezhet a vádak ellen, nem hagyhatja el Spanyolországot és a vádemelésig 15 naponta jelentkeznie kell az illetékes vizsgálóbírónál. 

 

Helga Schmidt


A spanyol ügyészség azzal gyanúsítja az intendánst, hogy személyes meggazdagodásra használt fel szponzori pénzeket, és szabálytalanságokat követett el olyan sztárok milliós szerződéseinek megkötésénél, mint Zubin Mehta karmester vagy Plácido Domingo tenor. 


A valenciai operaház művészi munkáját 2005 óta irányító Helga Schmidt határozottan tagad minden vádat, és pert helyezett kilátásba "méltóságának és szakmai jó hírének" megvédésére a "hamis vádaskodásoktól". Valencia tartomány miniszterelnöke, Alberto Fabras is "teljesen eltúlzottnak, szükségtelennek és aránytévesztettnek" nevezte az intendáns őrizetbe vételét és általában a vele való bánásmódot.


Az osztrák művészeti igazgató utódjául felkért Davide Livermore már évek óta a valenciai operaháznál dolgozik rendezőként, emellett igazgatója az operaház Plácidó Domingóról elnevezett továbbképző operastúdiójának. Maria José Catalá tartományi kulturális miniszter szerint Livermore kinevezésével akarják biztosítani a "műsorfolytonosságot". 


Az APA osztrák hírügynökség úgy tudja, hogy az olasz rendezőt négy évre szerződtetik 67 615 eurós havi fizetésért. A visszaélési vádak ellenére a leváltott osztrák intendáns is megkapja a 10 év után járó végkielégítést. 


Az intendáns mellett vizsgálat folyik az operaház volt gazdasági vezetője, Ernesto Moreno ellen is. A dpa szerint olyan cégnek adtak megbízásokat, amelyeknek elnökségében helyet foglalt a most leváltott művészeti igazgató is. 


A tartományi kormány egy korábbi közleménye szerint a Santiago Calatrava tervezte operaházban éveken át szabálytalanságokat követtek el, és a korrupció valamint a közpénzek hűtlen kezelése miatt keletkezett kár mintegy 27 millió euróra (8,4 milliárd forint) rúg.

 

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása