Balázs Péter: Bitskey Tibor utoljára Szolnokon játszott

Bitskey Tibor, a nemzet színésze örökre a szolnoki Szigligeti Színházemblematikus figurája marad - hangsúlyozta Balázs Péter, a teátrum igazgatója az elhunyt színművészre emlékezve.

Bitskey Tibor rövid betegség után, életének 86. évében hunyt el hétfő reggel. A Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt, a nemzet színészét a szolnoki Szigligeti Színház saját halottjának tekinti. 

 

A szolnoki teátrum igazgatója Bitskey Tibort végtelenül kedves, a fiatalságot szerető, kiváló színművészként jellemezte, "aki ha bejött a színpadra, rögtön oda kellett rá figyelni". Mint mondta, Bitskey Tibornak Páger Antalhoz, Darvas Ivánhoz és Latinovits Zoltánhoz hasonlóan "levegője volt". 

 

bitskey-tibor-molnar-nikolett

 

Balázs Péter kiemelte: "Bitskey Tibor a szolnoki színházban otthonra talált, a fiatalokat múltjával és történetével, csodálatos orgánumával és realista színjátszásával ragadta magával". Nagyon segítőkész ember volt, aki - amennyire tehette - ott élt a színházban.

 

Legutolsó szerepében, Csehov Cseresznyéskertjében Firszet, az öreg szolgát alakította, aki egyedül maradt az elárverezett birtokon, mivel a család ott felejtette őt. Az öreg szolga, beletörődve sorsába lefekszik és annyit mond: "Hogy elment az élet, mintha nem is éltem volna". Balázs Péter szerint Bitskey Tibor "szinte saját halálát játszotta el", Firsz szerepében utoljára a múlt év végén állt színpadra.

 

Balázs Péter emlékeztetett arra, hogy amikor 2007-ben kinevezték őt a színház vezetőjévé, Bitskey Tibort azonnal a szolnoki színházhoz szerződette és lehetőséget biztosított neki, tudva, hogy kevés a munkája és nehézségei vannak. A szolnokiszínházban aztán többek között a Feketeszárú cseresznye című Hunyady Sándor-darabban Kispált alakította, ő volt a főispán Bíró Lajos Sárga liliom című színművében, Molnár Ferenc Liliomában pedig a kapitány szerepébe bújt.

 

"A korkülönbség dacára jó kapcsolatba, később barátságba kerültünk, találkozott a világról alkotott véleményünk is, egy dolgot gondoltunk az életünk folyásáról" - fogalmazott Balázs Péter, hozzátéve: a 2014 szeptemberében kapott, méltán megérdemelt nemzet színésze elismerést Bitskey Tibor sajnos csak rövid ideig élvezhette, mert megbetegedett. 

 

"Abban bíztunk, reménykedtünk, hogy kiheveri a náthát, de a sokat próbált test már nem bírta" - mondta Balázs Péter.

 

 

 

süti beállítások módosítása