MOST FESZT - MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivált rendez a Jászai

A Jászai Mari Színház hagyományteremtő szándékkal hívja életre a MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivált. Március 26. és 29. között 8 előadást láthatnak a tatabányai nézők.

 

A Jászai Mari Színház közleménye:


A színházi fesztiválok sorából jelenleg hiányzik egy kifejezetten az ilyen műhelymunkákat és egyéni művészi teljesítményeket felvonultató szakmai mustra. A jelenlegi magyarországi szakmai fesztiválok (POSZT, Vidéki Színházak Fesztiválja, Vidor Fesztivál stb.) ugyan beillesztik programjaikba a stúdiószínházi előadásokat és ritkán a monodrámákat is, de a szakmai válogatás legfőbb szempontja nem ez, így az ezen produkciók által képviselt művészi értékeknek nincs megfelelő megmutatkozási lehetőségük.

 

Ezt a helyzetet felismerve, saját városi színházi adottságainkat kihasználva döntöttünk úgy, hogy 2015. március 26. és 29. között megrendezzük a Jászai Mari Színház, Népházban az első MOS FESZT-et.

 

martirok moricz

 

Mártírok - Móricz Zsigmond Színház (fotó: MTI/Balázs Attila)



A MOST FESZT célja:
A fesztivál ötletén gondolkodva egyértelművé vált számunkra, hogy a Jászai Mari Színház, Népház a különleges témájú, formavilágú, adott esetben az egyéni teljesítményre fókuszáló, intim térben létrehozott alkotások bemutatását megcélozva, elsősorban vidéki teátrumok, határon túli színházak és független társulatok monodráma és stúdiószínházi produkcióinak adhatna megmutatkozási lehetőséget. A MOST FESZT nevében is tükrözi, hogy a színház a pillanat művészete, egyben a „most”, a jelenidejűség szinonimája, ugyanakkor a monodráma és a stúdiószínház szavakból alkotott mozaikszó.

 

Fontosnak tartjuk, hogy a színházi szakma szereplőinek figyelmét is ráirányíthatjuk ezen alkotókra és színművekre. A vidéken és a határon túl létrejött előadások sokszor egy évad alatt lefutnak, és mire elterjed a hírük, mire a szakma felfigyelne rájuk, előfordul, hogy már nem is tekinthetők meg. Holott ezekben az előadásokban a színésznek tehetsége legjavát kell adnia szinte eszköztelenül, a monodráma esetében pedig könyörtelenül érezve személyisége erejét, egyedül kell megküzdenie az „ezerfejű szörnyeteg” kegyeiért.

 

A hiteles szakmai zsűri értékelése és az általuk oda ítélt díjak, valamint a szakma más szereplőivel való találkozás, a szakmai orgánumokba való bekerülés lehetősége, a különböző, adott esetben országos médiumokban való megjelenés egy-egy művész pályájának fontos állomásává teheti a MOST FESZT-en való szereplést.

 

csemegepultos

A csemegepultos naplója (fotó: juranyihaz.hu)

 

A MOST FESZT időpontja és helyszínei:
A Tatabányai Tavaszi Fesztivál időintervallumában tartandó 4 napos (2015. március 26. és 29. között) MOST FESZT 8 előadással várja< majd az érdeklődőket 2 helyszínen (Kamaraszínház, Nagyszínpad – épített nézőtérrel).

A MOST FESZT kiegészítő programjai:
Terveink szerint, az előadásokat követően moderátor segítségével kötetlen beszélgetésre nyílik lehetőség a nézők számára az alkotókkal, így a közösen átélt friss élmény által generált érzéseknek, gondolatoknak teret adva, a néző és a művész között az előadáson elkezdett párbeszéd folytatódhat. A színház több alkalommal szervezett már az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel (OSZMI) karöltve színháztörténei kiállításokat. A tervezendő fesztivál kapcsán is szeretnénk a magyarországi monodráma játszás meghatározó személyiségeiről színháztörténei dokumentumokat bemutatni. A kiállítás két kurátora, az OSZMI két munkatársa, Lakatosné Ircsik Teréz és Szebényi Ágnes.

 

sex drugs arad

Sex, drugs, gods & rock ’n’ roll (fotó: Révész Róbert, tiszatajonline.hu)

 

 

A MOST FESZT programja:

Peter Hacks Beszélgetés a Stein-házban a távollevő von Goethe úrról c. darabja alapján
G
monodráma
Rendező: Hidvégi Nóra
Független produkció
Kamaraszínház — március 26., 18:00

Marius von Mayenburg
Mártírok
Radikalizmus egy részben
Rendező: Forgács Péter
A Móricz Zsigmond Színház előadása
Színpad — március 26., 20:00

Eric Bogosian és José Saramago szövegei nyomán
Sex, drugs, gods & rock ’n’ roll
Radikális stand up comedy
Rendező: Tapasztó Ernő 75 %-ban
Az Aradi Kamaraszínház - MASZK Egyesület, Szeged - Bakelit Multi Art Center, Budapest előadása
Színpad — március 27., 18:00

Per Olov Enquist
A tribádok éjszakája
színjáték 1889-ből
Rendező: Guelmino Sándor
A Jászai Mari Színház, Népház előadása
Kamaraszínház — március 27., 20:00

Gerlóczy Márton
A csemegepultos naplója
monodráma
Rendező: Göttinger Pál
Az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE előadása
Kamaraszínház — március 28., 16:00

Yasmina Reza
Művészet
komédia
Rendező: Ľubomír Vajdička
A kassai Thália Színház előadása
Színpad — március 28., 19:00

Gareth Armstrong
Shylock
monodráma
Rendező: Kőváry Katalin
A kaposvári Csiky Gergely Színház előadása
Kamaraszínház — március 29., 16:00

Michal Witkowski regénye nyomán
Kéjpart
Turpizmus egy részben a tolerancia jegyében
Rendező: Puskás Zoltán
Az Újvidéki Színház előadása
Színpad — március 29., 19:00

 

 

süti beállítások módosítása