Hamarosan kezdődik a Thália Humorfesztivál

Öt nap alatt összesen 11 produkciót láthat a közönség a Thália Színházban a február 11-én kezdődő Thália Humorfesztiválon, amelynek ideje alatt Hétköznapi örömök címmel fotókiállítás is látható.

Az esemény február 5-ei, budapesti sajtótájékoztatóján Bereményi Géza, a színház igazgatója az eddigi humorfesztiválok sikeréről szólva kiemelte, hogy az idei rendezvény még a korábbiaknál is ígéretesebb.

 

Hozzátette, hogy a február 11-én kezdődő fesztivál kísérőeseményeként már most látható a Thália Színház aulájában a Hétköznapi örömök című, Kálló Péter fotóriporter munkáit bemutató kiállítás, amely csupa vidám fotóból áll.

 

Kálló Péter elmondta: a mai fotográfiában az a trend, hogy szeretik előtérbe helyezni a tragédiát, a borzalmakat, ami bizonyos szempontból érthető, erre is fel kell hívni a figyelmet. Ugyanakkor az a csodálatos az emberben, hogy akár a legnyomorúságosabb, legkiszolgáltatottabb helyzetben is képes mosolyogni - a kiállításon látható képeiben ezeket a pillanatokat keresi. A Csángóföldtől Azerbajdzsánig különböző helyszíneken készült fotók az elmúlt 2-3 év terméséből adnak válogatást.

 

Lantos Anikó fesztiváligazgató a kiállítás megnyitóján elmondta: a fesztivál témájához kapcsolódó 16 fotóból összeállított anyag február 17-ig, a rendezvényt záró díjátadó ünnepségig lesz látható.

 locsibeszek

TÁP Színház: Lö csibészek (forrás: port.hu)

 

A fesztiválról szólva kitért arra, hogy a produkciókat öttagú zsűri értékeli, amelynek tagja Goda Krisztina rendező, Fodor Annamária színművész, Szily Nóra műsorvezető, újságíró, Bus István újságíró, valamint a közönség soraiból kiválasztott Majdik Zoltán.

 

Mint kiemelte, a fesztivál nagyszínpadi előadásai - a vendéglátó Thália Színház saját előadásának kivételével - mind vidékről érkeznek. Négy viszonylag friss előadásról van szó - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy a stúdiószínpadi előadások ugyanakkor jellemzően budapesti produkciók. A fesztiválon látható darabok válogatásában ezúttal a Kultúrbrigád és Laboda Kornél rendező, dramaturg vett részt - tette hozzá.

 

A nagyszínpadon a fesztivál első napján a Miskolci Nemzeti Színház előadását, Örkény István Tóték című darabját, Béres Attila rendezését játsszák Görög László főszereplésével. A Pécsi Nemzeti Színház egy Hitchcock-film adaptációjával, a 39 lépcsőfokkal vendégszerepel csütörtökön, a darab szerzője Patrick Barlow, rendezője Horgas Ádám.

totek

 Miskolci Nemzeti Színház: Tóték (forrás: 7ora7.hu)

 

Szintén a nagyszínpadon lesz látható szombaton a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásában Max Frisch Biedermann és a gyújtogatók című darabja, amelynek rendezője Keszég László, főszereplői Pregitzer Fruzsina és Gáspár Tibor. A Szombathelyi Weöres Sándor Színház Georges Feydeau A hülyéje című darabját Réthly Attila rendezésében mutatja be vasárnap.

 

A nagyszínpadi programban versenyen kívül szerepel pénteken Robert Dubac  címmel - Szirtes Tamás rendezésében - a Thália Színház saját előadása.

 

A stúdiószínpadokon stand-up és kabaré műfajban Mogács Dániel előadása - a Dumaszínház Dr. Mogács országos népbutító kampány című produkciója - és Laár András Besenyő Sója látható. A műsoron szerepel a TÁP Színház produkciója, a Vajdai Vilmos rendezte Lö csibészek - A Pokoli Trió, valamint a Dumaszínház és a Füge Produkció 40! avagy Véges élet című előadása.

 

Szintén a stúdiószínpadokon látható a Füge és az Orlai Produkció közös előadása, Gerlóczy Márton A csemegepultos naplója című műve, Göttinger Pál rendezése Ötvös András szereplésével, valamint a Klebelsberg Kultúrkúria és a Marczibányi Téri Művelődési Központ produkciója, Aziz Nesin Ölj csak meg, lelkem! című darabja.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása