Szombaton tartják a Faust bált az Operaházban

Szombaton rendezik meg a Magyar Állami Operaház nagyszabású jótékonysági estélyét, a Faust bált, amelyre Angela Gheorghiu világhírű szoprán mellett neves hazai művészeket és a tudományos élet jeles képviselőit is várják.

A bált beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón elhangzott: az estélyen nívós főműsor, a tudomány jegyében molekuláris gasztronómia, valamint számos szórakoztató program várja a vendégeket az 1000 négyzetméteres tánctéren és az Operaház más helyszínein.


A bál fővédnöke Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa, védnökei Radda György, Gulyás Balázs és Kondorosi Éva nemzetközileg elismert magyar tudósok.

 

Faust Bal

 

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a bál főműsorának művészeti színvonalát és az esemény jótékonysági jellegét emelte ki. Mint mondta, szeretnék újjáéleszteni az Operaház rangos báli hagyományát, ennek jegyében rendezték meg tavaly az Ezüst rózsa bált, idén pedig a Faust bált. Hangsúlyozta azt is, hogy a bálok mindig kapcsolódnak az Operaház évadának tematikájához.


A Faust bálon a világhírű szoprán, Angela Gheorghiu először lép a magyar közönség elé. A hazai kiválóságok közül fellép a bál tematikáját személyében is tükröző, eredetileg fizikus végzettségű operaénekes, Cser Kritsztián, valamint Jessica Leon Carulla és Liebich Roland, a Nemzeti Balett művészei.


Az est főműsorát idén is Anger Ferenc, az Operaház művészeti igazgatója és Solymosi Tamás, a ház balettigazgatója rendezi, a zenekart az esten Halász Péter főzeneigazgató vezényli. A főműsor mellett olyan további fellépők várják a közönséget, mint a Cotton Club Singers, a Snétberger Zenei Tehetség Központ hallgatói vagy az ifjú zongoraművész, Berecz Mihály.


Idén két rendezvény is kíséri a bált. A délutántól késő estig tartó Dalszínház Utcabál többek között Dj Bootsie-val és Senával, valamint a bálterem főműsorának kivetítésével várja a szórakozni vágyókat, akik a forralt bor mellett a forralt házi sört és a Faust ihlette Mephistophele-, Margit- és Wagner-burgereket is megkóstolhatják. A hátrányos helyzetű gyermekek számára megrendezett Morzsabál a Faust bál másnapjának délelőttjén, az összművészeti estély ünnepélyes díszletében zajlik. A gyerekek Humperdinck meseoperáját, a Jancsi és Juliskát nézhetik meg.


A sajtótájékoztatón újabb két hosszú távú együttműködést jelentettek be: az Operaház ezúttal a K&H Bankcsoporttal és a BMW Group Magyarországgal fűzte szorosabbra kapcsolatát. A K&H nevében Hendrik Scheerlinck vezérigazgató, a BMW képviseletében Oros Attila marketingvezető látta el kézjegyével a megállapodást.


Hendrik Scheerlinck elmondta: több közös operatív programot terveznek, például iskolai osztályok operaházi látogatását fogják támogatni. Oros Attila azt emelte ki, hogy a BMW Art & Culture (Művészet és Kultúra) programja keretében az elmúlt negyven évben száznál is több kulturális partneri viszonyt épített ki világszerte, többek között éppen a klasszikus zene és a dzsessz területén.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása