Kialakult a 2016-os Armel Operafesztivál mezőnye

Francia, olasz, holland és svájci társulatok mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói is megméretik magukat.

A franciaországi Opéra Théatre d'Avignonban az utóbbi években az Armel Operafesztivál győztes operái mutatkozhattak be, de a színház maga eddig nem vett részt a versenyben. A 2016-os fesztiválra a legújabb, Senza sangue című Eötvös Péter-operával nevezett az intézmény Alföldi Róbert rendezésében - derül ki az Armel csütörtöki közleményéből. (Eötvös Péter új, egyrészes operájának ősbemutatója 2015. május 1-jén lesz Kölnben.)

 

A jövő évi fesztiválon hosszú évek után olasz operaház is indul: a csaknem 160 éves Teatro Verdi di Pisa egy Edgar Allan Poe-mű alapján készült kortárs kamaraopera-ritkasággal, Bruno Coli The Angel of the Odd című darabjával érkezik Budapestre.

 armel

 

Az Armel történetében 2016-ban először találkozhat a közönség holland operatársulattal. A Nederlandse Reisopera egy skót zeneszerző, Peter Maxwell Davies igaz történetén alapuló, egy hajótörés történetét feldolgozó kamaraoperájával nevezett.

 

Új magyar indulóként a budapesti Zeneakadémia hallgatói mutatkozhatnak be jövőre. Almási-Tóth András rendezésében készülő produkciójuk Hans Werner Henze műve, a művészi lélek mélységeibe bepillantást engedő Elegy for young lovers lesz.

 

A 2016-os fesztivál ötödik produkcióját visszatérő társulat jegyzi: a svájci Theater Orchester Biel Solothurn, amely 2014 októberében már fellépett az Armelen, jövőre Astor Piazzolla Maria de Buenos Aires című darabjával készül.

A 2016-os operaverseny főszerepeire - négy férfi és egy női szerepre - Párizsban március 13-ig, Budapesten március 30-ig lehet jelentkezni. Az első forduló válogatásait a francia fővárosban március 30-31-én, Budapesten április 2-án rendezik meg. A két helyszínről összesen 30 versenyző jut tovább a verseny második fordulójába, amelyet júniusban tartanak Budapesten.

 

A Vajda Gergely zeneszerző-karmesternek, a fesztivál művészeti főtanácsadójának elnökletével felálló zsűri az első fordulóban a versenyzők hangi kvalitásait vizsgálja, míg a második fordulóban már a rendezők követelményeinek és színházi szempontrendszerének is meg kell felelniük a továbbjutóknak.

 

 vajda

Vajda Gergely (forrás: fidelio.hu)

 

A kiválasztottak 2016-ban a bemutatót megelőző próbaidőszakot az adott partnerszínházban töltik, itt készülnek fel a nyári, budapesti premierekre. Az Armel Operafesztivál hat szegedi év után 2014-ben költözött a fővárosba, ahol elsőként a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál társrendezvényeként valósult meg októberben.

 

A 2015-ös fesztivált június 29. és július 3. között tartják a budapesti Thália Színházban, szegedi, kolozsvári, antwerpeni, londoni és plzeni társulatokkal, mások mellett Alföldi Róbert és Novák Péter rendezéseivel.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása