Nő a vidéki kulturális intézmények támogatottsága

 

A kormány programja, hogy a kulturális alapellátást elsősorban a kis közösségeknél erősítse, hiszen itt a legnagyobb a veszélye, hogy a kulturális tevékenység megszűnik vagy eltűnik.

Ezt a tételt hangsúlyozta Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a XI. kerületi TEMI Fővárosi Művelődési Házában, ahol a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat egyik rendezvényén vett részt.

 

Balog Zoltán kiemelte: ebben az évben a kormány 1,2 millió forint értékű alapellátást nyújt minden kistelepülési intézménynek. A kis- és közepes városoknak 1,5 milliárd forint értékben pedig olyan rehabilitációs pályázatot hirdet, amely lehetővé teszi a települések számára, hogy megtölthessék tartalommal kulturális tereiket.

 

A miniszter elmondta, hogy a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvényein a hétvégén 500-nál is több helyszín mutatja be kulturális vállalkozásait országszerte.

 

Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy a Magyar Népművelők Egyesülete civil kezdeményezésként, nyolc évvel ezelőtt kezdte el a kultúrházak éjjel-nappal projektet. "A kormány azért állt a kezdeményezés mellé 10 millió forintos támogatással már tavaly is, mert hiánypótlónak tartjuk, valamint szeretnénk, ha a digitális világban nem az elmagányosodás, hanem a közösségépítés lenne az életünk középpontjában."

 

 balogh

Balogh Zoltán (forrás: baloghzoltan.fidesz.hu)



A miniszter úgy vélte, az a tény, hogy ebben az évben a kétnapos sorozathoz kapcsolódó rendezvények 90 százaléka vidéken zajlik azt mutatja, "hogy a vidék fejlődik a kulturális aktivitás tekintetében".

 

Balog Zoltán a Mező együttes farsangi gyerektáncházán vett részt, amelyen bekapcsolódott a gyerekekkel együtt a népdalok éneklésébe és a dunántúli ugrós tánc tanulásába is.

 

Az eseményen részt vett Szente Vajk színész, a rendezvénysorozat arca, valamint Hoffmann Tamás, a kerület polgármestere is. Az országban egész hétvégén táncházzal, koncerttel, színházi estekkel, farsangi foglalkozásokkal és gasztronómiai programokkal várják az érdeklődőket a sorozat keretében. A települések szerint is kereshető programkínálatról a kulturhazak.hu oldalon lehet részletesebben tájékozódni.

 

forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása