Férfiak, nők, Fellini - Amerikai koreográfus Miskolcon

Márciusban mutatják be a Férfiak, nők, Fellini című produkciót a Miskolci Nemzeti Színházban.

A legendás Federico Fellini, olasz filmrendezőnek emléket állító táncelőadást két részben játsszák majd, melyből az első a Balett művészeti vezetője, Kozma Attila, a második pedig a Németországból Miskolcra látogató koreográfus, Stayce Camparo munkája lesz.

 

A színház vendégművésze még decemberben tartott rövid workshopot a társulat tagjainak, most pedig lehetősége nyílik arra, hogy sajátos alkotói módszerével hozzon létre előadás a Miskolci Balett számára – ennek lényege, hogy a táncosok személyiségére és különleges képességeire helyezi a hangsúlyt munkája során. Az Egyesült Államokból származó koreográfussal való munka izgalmas kihívás az együttes számára, egyben a következő nagy lépés a nemsokára második születésnapját ünneplő Miskolci Balett fejlődésében.

 

fellini

 

Stayce Camparo pályájáról röviden:

 

A kaliforniai Redondo Beach-en született és nevelkedett, táncos képzésben először Santa Monicában részesült, majd több nagynevű táncprogramban vett részt, többek között a School of American Ballet, az American Ballet Theater, és a Pacific Northwest Ballet tanítványa is volt. 2003-tól kezdve a Kansas City Ballet szólistája volt, egészen 2012-ig, amikor Németországba költözött, és az Augsburg Ballett társulatának tagja lett. Főszerepet kapott Annabelle Lopez Ochoa’s Veszedelmes viszonyok c. produkciójában, és fontosabb szerepeket táncolt Christian Spuck, Regina Van Berkel, és Douglas Lee előadásaiban.

Koreográfusként is dolgozott az Augsburg Ballett társulatával (Destilation III), és többek között a Motion Dance Theater (Of the Blood) és a Kansas City Balett számára is készített koreográfiákat (Love Songs, Lay Down, Pieces). Különböző komolyzenei fesztiválokon is dolgozott koreográfusként, így eljutott Svédországba, Dániába, Németországba és Hollandiába is.

 

Számára az alkotói folyamat maga is rendkívül fontos, ezért létrehozta saját társulatát 2011-ben Exhibit Sway néven, mellyel célja az volt, hogy elősegítse koreográfusok, táncosok és más művészeti ágakban dolgozó művészek közös munkáját. Színházon kívüli munkái és különleges kreatív folyamata miatt 2014 óta szabadúszóként dolgozik.

 

Kérdések és válaszok Stayce Camparoval:

 

Milyennek tartod Miskolcot? Sikerült beilleszkedni?

 

Igen, sikerült. Miskolc igazán bájos város, nagyon kedves emberekkel. Nagyon szeretem nézni az épületeket a főutcán, főként a gyönyörű stukkó díszítéseket a homlokzatokon. Ilyenkor elgondolkodom azon, vajon miket láttak már ezek a régi épületek.

 

A produkció fő témája Fellini – hogyan inspirálta a munkádat?

 

Fellini zsenialitása abban állt, ahogy életet lehelt a fantázia világába, már a korai műveiben is. Személy szerint nagyon szeretem, ahogy főbb témáit több rétegben alkalmazza a filmjeiben, így például mindig találni politikai vagy társadalmi üzenetet a munkáiban. Megihletett az is, ahogy ezeket az olykor megosztó témákat felhasználta, hogy ezeket is képes volt a fantázia világába emelni.

 

Néhány napja kezdted meg a munkát a társulattal – első benyomások?

 

A Balett társulata igazán remek, egy valódi, jól működő együttes. Nagyon élvezem a munkát ezekkel az egyéniségekkel, és remélem, hogy a koreográfiámban vissza tudok adni valamit abból, amilyen hatással voltak rám.

 

 

A bemutató előadásra március 8-án kerül sor a Miskolci Nemzeti Színházban, a Csarnokban.

 

süti beállítások módosítása