3 bemutatót és több mint 50 programot kínál a Gyulai Várszínház

Három új bemutató és több mint ötven program várja június végétől hat héten keresztül a közönséget a Gyulai Várszínházban - közölte Gedeon József igazgató a teátrum 52. évadának műsortervét bemutató hétfői sajtótájékoztatón.

A június 26-tól augusztus 9-ig tartó évad immár hagyományosan a Körös-völgyi sokadalommal, egy háromnapos népművészeti fesztivállal veszi kezdetét. A nyitó előadás június 30-án a Légy jó mindhalálig! című Móricz Zsigmond-regény musical-feldolgozása lesz a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadásában – mondta Gedeon József.


A 2015-ös évadban három új bemutatóra készül a Gyulai Várszínház. Július 3-án Bocsárdi László rendezésében Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című darabját viszi színre a sepsziszentgyörgyi színház társulata. Július 21-én a gyulai születésű, mára kissé elfeledetté vált író, a magyar Wellsnek és Orwellnek is nevezett Szathmári Sándor Kazohinia című szatirikus regényéből készült darabot mutatnak be Sopsits Árpád rendezésében. A harmadik bemutató Weöres Sándor Psyché című műve lesz Vidnyánszky Attila színrevitelében.

 

gyulai var


A Gyulai Várszínház 52. évadában műsorra tűzik Ratkó József Segítsd a királyt! című történelmi drámáját a Nemzeti Színház és a debreceni Csokonai Színház közös produkciójában. A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Szép Ernő Lila ákác című szerelmes históriáját adja elő. Ismét színre viszik Geszti Péter, Dés László és Békés András musicaljét, A dzsungel könyvét a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Békéscsabai Jókai Színház társulatának szereplésével.


Augusztus 1-jén és 2-án Bagó Bertalan rendezésében, Gáspár Sándor, Kubik Anna és Árdelán Ádám főszereplésével adják elő az Indul a bakterházat. A fesztivál utolsó előadása a My Fair Lady című musical lesz augusztus 7-én és 8-án.


A Gyulai Várszínház idén is megrendezi – immár 11. alkalommal – a nemzetközi Shakespeare Fesztivált július 2. és 12. között. Ezen mások mellett a Kínai Nemzeti Színház társulata lép fel a III. Richárd című darabbal, Zsótér Sándor rendezésében a Stúdió K Színház a mai korba helyezi az Othellót, és ugyancsak újszerű látásmóddal dolgozza fel a Zsámbéki Színházi Bázis és a Manna Produkció a III. Richárdot.


Gedeon József elmondta, hogy idén második alkalommal rendezik meg a Fringe Fesztivált, amelyen ingyenes utcaszínházi produkciókat láthatnak az érdeklődők. Ennek a pontos programja később készül el – tette hozzá az igazgató.

 

shakespeare-fesztival

 

A XI. Shakespeare Fesztivál részeként zenei előadások, balett és egy nemzetközi konferencia is lesz, továbbá bemutatják a tavaly elmaradt Lear királyt a Kossuth-díjas Cserhalmi György főszereplésével.


A színházi előadások mellett hetedik alkalommal rendezik meg az Irodalmi Humor Fesztivált. Július 13-án kortárs magyar drámaírók olvassák fel az alkalomra írt humoros írásaikat, július 14-én pedig a L’art pour L’art Társulat adja elő A postás, aki megeszi a leveleket című előadását.

 

Idén is folytatódik a Kortárs felolvasószínházi sorozat. Augusztus 6-án Szakonyi Károly új művét, a Két nő című komédiát olvassák fel neves színészek – mondta Gedeon József.

 

Július 18-án lesz a XXIV. Gyulai Vár Jazz Fesztivál olyan előadókkal, mint Joan Faulkner, a Joey DeFrancesco Trio, a Tóth Viktor Arura Trió vagy a Gyulai Big Band. Egy nappal később, a X. Vár Blues Fesztivál keretében Maggie Bell és a Norman Beaker Blues Trio, a Mojo Workings, a Jack Cannon Blues Band, valamint Hobo és Bandája lép fel.


A színházigazgató kiemelte: most nyújtanak be több pályázatot az összművészeti fesztivál megrendezésére, így a műsorterv még változhat, a végleges program júniusra készül el.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása