Az öregedésről mutat be előadást a kolozsvári színház

Újabb premierre készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház: március 14-én, szombaton 20 órától a #hattyúdal című előadást mutatják be a stúdióteremben, Sinkó Ferenc rendezésében.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Visky András, az intézmény művészeti igazgatója elmondta, a bemutatók sorozata elsősorban az itt zajló intenzív munkát jelzi, a KÁMSz új előadásai mind különböző stílusúak, így biztosítva az esztétikai változatosságot.

 

hattyudal pressconf bi-6729

 

A sajtótájékoztatón részt vett az előadás teljes alkotócsapata: Sinkó Ferenc rendező, Vajna Noémi dramaturg, rendezőasszisztens, Carmencita Brojboiu díszlettervező, Bocskai Gyopár jelmeztervező, bodoki-halmen kata, aki az előadás akusztikai világáért felel, Török Tihamér, a grafikai-vizuális megoldások felelőse, valamint a szereposztás tagjai: Keresztes Sándor, Albert Csilla, Györgyjakab Enikő és Ötvös Kinga.

 

Visky „fontos debütként” jellemezte Sinkó Ferenc rendezőként való feltűnését a kolozsvári színházban, hiszen személye révén megvalósulhat az alternatív mozgásszínházi világ és a mainstream dialógusa.

 

hattyudal pressconf bi-6703

 

Sinkó Ferenc sok fiatal alkotóval dolgozott már együtt, árulta el, ezért kíváncsi volt, egy idősebb színésszel hogyan működne a folyamat. Ez volt a kiindulópont, amikor Tompa Gábor igazgató felajánlotta a lehetőséget, hogy rendezze meg az előadást. Csehov szövege először csak „ürügy” volt, a próbafolyamat nagyobb részében szöveg nélkül dolgoztak. Ám visszatérve Csehovhoz észlelték, hogy az öregségről gondolkodva ugyanahhoz a perspektívához jutottak el, így a szöveg már nem csak ürügy, hanem szerves részévé vált az egésznek.

 

Fantasztikus próbafolyamat volt, mondta el Keresztes Sándor színművész, annak ellenére, hogy gyakorlatilag egy új színpadi nyelvet kellett elsajátítania: „Mintha beszélne valaki spanyolul, románul, franciául, de most portugálul kellene megtanulnia. Közös bennük a latin örökség, de mégis egy teljesen új nyelv.”

 

hattyudal pressconf bi-6687 

A bemutató időpontja: március 14., szombat, 20 óra.

Következő előadások: március 16., hétfő és március 28., szombat este 8 órától a színház stúdiótermében. Az előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.

 

 

süti beállítások módosítása