Marosvásárhelyen tartják a Versünnep Fesztivál erdélyi elődöntőjét

 A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ad otthont a 10. jubileumi Versünnep Fesztivál rendezvénysorozat erdélyi elődöntőjének.

A Versünnep Fesztiválok alkalmával a szervezők minden évben ünnepelni és emlékezni is kívánnak jelentős eseményekre. Idén a 225 éves a magyar nyelvű színjátszást, a 150 éves a Színház- és Filmművészeti Egyetemet és a 100 éve született Gáti Józsefet, az egyetem egykori legendás beszédtanárát köszöntik.

 

2015-ben ünnepeljük József Attila 110. illetve Mária Sándor 115. születésnapját. Ennek megfelelően a versenyzőknek a minden évben kötelező kortárs alkotás mellett az ő műveikből kellett választaniuk.

 versunnep

 

A Versünnep 2015 fővédnöke Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere valamint Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Védnökök: Magyar Művészeti Akadémia, Nemzeti Színház, Színház- és Filmművészeti Egyetem.

 

A hivatásos előadóművészek illetve a színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói számára kiírt versenyre idén összesen 73 nevezés érkezett. Erdélyben nyolc verskedvelő művész nevezett be az előadott vers, valamint az énekelt vers és vers megzenésítés kategóriákba. Ők Marosvásárhelyről, Szatmárnémetiből, Csíkszeredáról és Kolozsvárról érkeznek az elődöntőre.

 

Az erdélyi elődöntőre 2015. március 16-án, hétfőn délután 5 órától kerül sor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében.  A zsűri tagjai Györffy András, a Tompa Miklós Társulat művésze, a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának küldötte és Czári Tibor zeneszerző. Jelen lesznek a Versünnep 2015 szervezői: Kolti Helga, Molnár Adrienn és Kamarás Nóra. Műsorvezető: Barabási Tivadar.

 

A rendezvényre a belépés díjtalan.

 

süti beállítások módosítása