Orosz kulturális napokat rendeznek Budapesten

Fotókiállítás, koncertek, valamint tánc- és színházi előadás várja az érdeklődőket csütörtöktől március végéig Budapesten, az első alkalommal megrendezendő Orosz Kulturális Napok Magyarországon elnevezésű eseménysorozaton.

A rendezvény a Látnivalók Oroszországban című fotókiállítás megnyitójával veszi kezdetét az Orosz Kulturális Központban csütörtök este. A tárlat 70 felvétele Oroszország építészeti, történelmi-kulturális műemlékeit mutatja be, köztük a moszkvai Kremlt és a Vörös teret, Szentpétervár történelmi városközpontját, valamint a Téli Palotát és környékét. Emellett a kevésbé ismert területek, a Bajkál-tó, Baskíria, Jakutszk, Manysiföld és az Urál vidéke is megelevenedik az április 3-ig nyitva tartó tárlaton.


Március 26-án Friss szellő Kelet felől címmel ad koncertet a szentpétervári Tyerem Kvartett Szolovjova Jekatyerina, a Mariinszkij Színház szólistájának közreműködésével. Az együttes repertoárján több mint 500 klasszikus és modern darab szerepel.

 

haztuznezo

Alekszandrijszkij Színház: Háztűznéző


Március 28-án Oleg Pogudin orosz énekes A legjobb orosz dalok és költemények című koncertjén vehetnek részt az érdeklődők. A műsorban megtalálhatóak Puskin, Gumiljov, Vertyinszkij, Okudzsava és Lermontov költeményeinek megzenésített változatai.


A Művészetek Palotájában Orosz ajándék címmel az ország legjobb zeneiskoláinak diákjai mások mellett Csajkovszkij, Gershwin, Liszt Ferenc, Alexander Zarzycki, Szergej Vasziljenko, valamint Oreszt Jevlahov, Gaspar Cassado, George Renzo Ruggieri és Georgij Szviridov műveit szólaltatják meg március 29-én 16 órakor. Szintén a Müpában lép színpadra március 30-án az Italmasz, az Udmurti Köztársaság Állami Akadémiai Ének- és Táncegyüttese.


A Nemzeti Színházban március 28-án és 29-én Gogol Háztűznéző című darabját mutatja be az Alekszandrijszkij Színház Valerij Fokin rendezésében. A darab színpadra állítását a szerző születésének 200 éves évfordulója alkalmából szervezték.


Az orosz kulturális napok az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Orosz Föderáció Kulturális Minisztériumának együttműködése révén jött létre.


Az eseménysorozat célja, hogy "bemutassa az orosz művészet sokszínűségét, és példázza azt, hogy az egymással folytatott párbeszéd mennyiben gazdagíthatja a magyar és orosz emberek lelkét" - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása