Színházi világnap – Íme a kormány köszöntője!

A magyar kormány elkötelezett a színházi kultúra mellett, büszke arra, hogy hazánk évtizedek óta az európai színjátszás élvonalához tartozik - olvasható az Emmi közleményében.

"A színházi előadás, az  élő, jelen idejű előadó-művészeti alkotás, a pillanat művészete semmi mással nem helyettesíthető, kultúránk gazdagsága és sokszínűsége jól mérhető a magyar nyelven játszó színjátszó közösségek és magyar kőszínházak számán" - áll a köszöntőben.

 

Az előadó-művészeti törvény támogatási rendszere a vidéki és fővárosi, önkormányzati fenntartású színházak történetileg kialakult státuszát és intézményhálózatát védi, emellett jelentősen segíti az intézményhálózaton kívül működő színházi kezdeményezéseket is. "Magyarországon a hat állami és 29 kiemelt minősítésű, önkormányzati fenntartású vagy önkormányzati támogatással működő kőszínház mellett 11 kiemelt minősítésű bábszínházat támogat a magyar állam. Pályázati úton további, mintegy 140 nyilvántartásba vett színházi szervezetnek nyújtunk támogatást" - szól a közlemény.

 szinhaz m

 

Színházi évadonként körülbelül 500 új bemutató születik, és több mint tízezer előadást tartanak a színházak, elérve mintegy 3,5 millió nézőt. "Célunk a kulturális alapellátás megszervezésével minél több emberhez eljuttatni a minőségi kultúra, így a színház élményét is, mert hiszünk abban, hogy a kultúra nemcsak az életminőség indikátora, hanem Magyarország növekedésének motorja is lehet" - írta az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága.

 

A színházi világnapot 1961 óta ünnepeljük március 27-én annak emlékére, hogy 1957-ben e napon volt Párizsban a Nemzetek Színházának évadnyitója. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet fontosságára. Erre az alkalomra minden évben egy kiemelkedő színházművész, író, rendező üzenetet ír, amelyet felolvasnak a színházakban.

 

Az első ilyen üzenetet Jean Cocteau írta, és az évek folyamán olyan nevek csatlakoztak hozzá, mint Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brook, idén Krzysztof Warlikowski, a kortárs lengyel színház egyik legnagyobb rendezője, a varsói Nowy Teatr művészeti igazgatója.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása