Velencei Biennále: Malthaler és De Keersmaeker is életműdíjat kapott

Anne Teresa De Keersmaeker belga koreográfusnak, Georges Aperghis francia-görög zeneszerzőnek és Christoph Malthaler svájci rendezőnek ítélték oda az idei Velencei Biennále életműdíjait.

A tánc kategóriában az Arany Oroszlánt elnyerő 54 éves belga táncművész, a Rosas danst Rosas kortárs társulat alapítója és koreográfusa az 1980-as években volt a belga és az európai táncművészet meghatározó alakja, aki az indoklás szerint "eredeti módon hozta szintézisbe a formai szigort és a pátoszt".

 

teresa

Anne Teresa De Keersmaeker 

 

A zene kategóriában életműdíjjal kitüntetett francia-görög zeneszerző, a 69 éves Georges Aperghis "radikálisan újította meg a zenés színházat a vokális, az instrumentális, a mozgási és a szcenikus elemek harmonikus vegyítésével". 

 

A színház kategóriában Arany Oroszlánnal díjazott zürichi születésű svájci zeneszerzőt, a 63 éves svájci Christoph Malthalert, aki jelenleg a hamburgi Schauspielhausban rendez, "egészen egyéni nyelvezetéért és humorérzékéért" találták méltónak az elismerésre.

 

david

 Christoph Malthaler 

 

A Velencei Biennále egy sokoldalú művészeti fesztivál, a világ egyik legelismertebb, legrangosabb kulturális eseménye, amelyet 1895-ben az akkori modern képzőművészet elismertetésének céljával rendeztek meg első alkalommal. Az idei, 56. rendezvényt május 9. és november 22. között tartják.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása