A Magyar Teátrumi Társaság reagált a Színházi Kritikusok Céhe döntésére

A POSZT szakmai zsűrijét a szakmai szervezetek javaslata alapján a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság állítja össze egyetértésben - hangsúlyozta a Magyar Teátrumi Társaság főtitkára.

Szabó László arra reagálva beszélt erről, hogy a Színházi Kritikusok Céhe csütörtökön bejelentette: kilép a Magyar Színházi Társaságból (MSZT), mivel a céh jelöltjét, Csáki Juditot nem fogadták el zsűritagnak. Az MSZT sajtónyilatkozatából pedig az derült ki: a céh javaslatát a Magyar Teátrumi Társaság nem fogadta el.

 

Szabó László emlékeztetett arra, hogy az országos színházi találkozót egy nonprofit kft. bonyolítja le. A kft. többségi tulajdonosa Pécs városa, a két kisebbségi tulajdonos, egyenlő arányban a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság.

 magyarteatrumi tarsasag

 

A titkár hozzátette: a tulajdonosok közötti megállapodás alapján a fesztivál darabjainak válogatóit, valamint - több tucatnyi jelölt közül - a hétfős szakmai zsűrit a színházi és a teátrumi társaság választja ki többféle szempont mérlegelése alapján.

 

Mint hangsúlyozta, a fesztivál lebonyolításáért a felelősséget a tulajdonosok vállalják. "Nincs senkinek sem lehetősége arra, hogy a zsűribe delegáljon személyeket, mert a zsűriről azok döntenek, akiké a felelősség. Ajánlani lehet, sőt kell, dönteni azonban a tulajdonosok döntenek" - mutatott rá.

 

"Egyetértésben hozta a két szakmai szervezet a döntést, mint ahogy a korábbi években is. A szakmai tulajdonosok nem döntöttek senki ellen. A hét zsűritag mellett döntöttünk" - hangsúlyozta Szabó László, hozzáfűzve, hogy a zsűri tagjainak névsorát május elején hozzák nyilvánosságra.

 

Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára azt mondta: ugyanazt tudja közölni, mint szerdán a Magyar Narancs érdeklődésére. E szerint mindig ügyeltek arra, hogy a szakmai zsűri összeállításába ne szóljanak bele, az egyes szakmai szervezeteket kérték fel olyan zsűritagok delegálására, akik a versenyprogramban nem érintettek. Így tettek azóta is, hogy a teátrumi társaság belépett a tulajdonosi körbe, jelezve, hogy a jelölés még nem jelent biztos tagságot.

 cehlogo

 

"Sajnos azóta egyetlenegyszer sem fordult elő, hogy teljesen elfogadták volna a szakmai szervezetek javaslatait, minden esetben kompromisszumot kellett kötnünk – nagyjából fele-fele arányban kerültek be a szakmai szervezetek, illetve a teátrumi társaság által javasolt szakemberek. A kritikus céh eddig abban a szerencsés helyzetben volt, hogy javaslataikat a másik színházi szervezet is elfogadta. Az idén ez nem így történt" - fogalmaztak.

 

A Színházi Kritikusok Céhe csütörtöki közleményében kifogásolja, hogy a színházi társaság nem állt ki jelöltjük mellett. Mint az elnökség tagjai által jegyzett dokumentumban írják, a szervezet "elfogadhatatlannak tartja, hogy (...) a Magyar Színházi Társaság a kritikuscéh delegáltja mellett nem állt ki, valamint a céh vezetőségének megkérdezése nélkül beleegyezett más kritikus meghívásába. Mindez nyilvánvalóvá tette, hogy az MSZT képtelen tagjai érdekeinek képviseletére, ezért a Színházi Kritikusok Céhe ezennel kilép a Magyar Színházi Társaságból".

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása