Közeleg a Budapest Táncfesztivál!

Két nemzetközi produkció, egy budapesti bemutató és két gála szerepel az április 27. és május 3. között megrendezésre kerülő Budapest Táncfesztiválon, a Nemzeti Táncszínház szervezésében.

 

A Nemzeti Táncszínház beharangozója:

 

A Budapest Táncfesztivált az izraeli származású londoni koreográfus, Hofesh Shechter nyitja meg április 27-én, új előadásával, a deGeneration-nel. A darabot egy előbemutató keretében láthatja a budapesti fesztiválközönség, mivel Shechter a párizsi Theatre de la Ville felkérésére készítette, és a hivatalos premier május 5-én lesz a Theatre des Abbesses-ben – számolt be Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója.

 

hofes

 

A Budapest Táncfesztiválon ez évben kétszeresen is sor kerül az ünneplésre. Egyrészt megalapításának 65. évfordulójára emlékezik a Magyar Táncművészeti Főiskola, amelynek növendékei április 28-án megosztják majd a Fesztivál Színház színpadát neves – így a bécsi, berlini, drezdai, stuttgarti, ljubljanai, izmiri – táncakadémiák növendékeivel. Emellett idén is, mint eddig minden évben, április 29-én, a Tánc Világnapján a magyar táncélet szereplőit köszöntik. E napon adja át szakmai elismeréseit a Magyar Táncművészek Szövetsége. A gála rendezője Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója.


Április 30-án táncolja Juronics Tamás új koreográfiáját, az Insomniát a Szegedi Kortárs Balett. Az álmatlanság skizofrén, paranoiás tudatállapotain vezeti végig a nézőt az előadás, amely igazán izgalmas művészeti kihívásnak ígérkezik – mondta Ertl Péter hozzátéve, hogy május 2-án és 3-án pedig a kilenc spanyol táncművészből és négy zenészből álló Rojas&Rodrigez / Nuevo Ballet Espanol Titánium című produkcióját hozzák el a fővárosi közönségnek, amely a flamenco, a hip-hop és a street dance izgalmas fúziója.

 

btf 2015

 

A világ minden táncának ünnepe


A balett meghatározó alakja, Jean-Georges Noverre francia táncművész születésnapját, április 29-ét választotta a Tánc Világnapjának 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének Nemzetközi Táncbizottsága. Ettől a pillanattól a világ minden táncának ünnepe ez a dátum. A nemzetközi táncnap egyik legfontosabb célja, hogy a mindennapi életben népszerűsítése a táncművészetet. Emellett ösztönözni kívánja a kormányzati szerveket, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemi szintig. Míg a tánc az egyetemes emberi kultúra szerves része, hivatali jelenléte ehhez mérten világszerte alacsony.

 

A Nemzetközi Táncbizottság sok éve azért dolgozik, hogy a táncművészet támogatására stabil alapokra tegyen szert az egyes országok egyéni szintjén is. Magyarországon a Tánc Világnapja ma már kiemelt művészeti esemény, számos táncfesztivál, tematikus rendezvényekkel, amelyen megmutatkoznak a hazai táncélet szereplői. Április 29-én, a Magyar Táncművészek Szövetsége gálát szervez, amelyen díjazzák a hazai táncélet kiemelkedő teljesítményeit, produkcióit és a táncművészeket.

 

galaest2015

 

Tánc Világnapi Gála


"Tudom, hogy túlzás egy Oscar Gálához hasonlítani a mi táncvilágnapi gálaműsorunkat, mégis, bizonyos szempontból azt szeretném, ha vendégeink és díjazottjaink hasonló hangulatba kerülnének, amikor fellépnek a Művészetek Palotája Fesztivál Színházának színpadára.
A Magyar Táncművészek Szövetsége idén is a Tánc Világnapján, április 29-én adja át a táncművészeti díjakat és én, mint a gálaműsor rendezője, azt szeretném, hogy a művészeket e díjhoz és teljesítményükhöz méltóan tudjuk bemutatni. Számomra ezért is fontos, hogy – ha mondhatom ezt – még belsőségesebbé tegyük a programot, ezért a díjak átadására a hazai táncélet prominens személyiségeit kértem fel, házigazdának pedig Rátóti Zoltán színművészt sikerült megnyerni. A Tánc Világnapi Gálaest minden évben meghatározott keretek között zajlik, amelyben az est tartalmát az előző évi díjazottak fellépéseiből állítja össze az est rendezője. Utóbbi munkája leginkább az est hangulatában és dinamikájában mérhető. Elegancia és minőség, e két jelző inspirálta a gálaestről alkotott elképzeléseimet" - mondta Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója, a Tánc Világnapi Gála rendezője

 

A fesztivál részletes programja itt található.

 

Forrás: Nemzeti Táncszínház

Fotók: budapesttancfesztival.hu

 

süti beállítások módosítása