Ádámok és Évák ünnepe - Átadták a díjakat Békéscsabán

Átadták az Ádámok és Évák ünnepe rendezvény díjait hétfő este a Békéscsabai Jókai Színházban.

 

Békés megye 13 oktatási intézményéből közel kétszáz középiskolás diák csatlakozott a programhoz, akik pedagógusaik mellett a Jókai Színház színészei és rendezői segítségével készültek a bemutatóra. A versenyre benevező középiskolák november vége óta készültek Arany János balladáinak színpadi bemutatására.


A diákok szabadon választhatták meg, hogy milyen stílusban és felfogásban dolgozzák fel az általuk kiválasztott Arany-balladát, egyebek mellett a Szőke Pannit, a Tetemrehívást, a Pázmán lovagot, a Szondi két apródját, A walesi bárdokat vagy az Árva fiú című művet.

 

adamok es evak

Fotó: jokaiszinhaz.hu


Az előadás után a társadalmi zsűri különböző díjakkal jutalmazta az iskolai csoportokat és a szereplőket. A zsűri tagja volt Túriné Kovács Márta, a békéscsabai polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési osztályának vezetője, Banner Zoltán költő, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett előadóművész, Zalán Tibor Babérkoszorú- és József Attila-díjas író, költő, a Jókai Színház dramaturgja, Kovács Edit Domján Edit-díjas színész-esztéta, valamint Kerekes Judit koreográfus, táncpedagógus.


A zsűri a legjobb előadásnak a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény darabját, az Ágnes asszonyt választotta. A legjobb zenés előadás díját a mezőkovácsházi Békés megyei Hunyadi János Közoktatási Intézmény nyerte el. A legjobb rendezés díját a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola kapta, a Mátyás anyja című ballada színre viteléért, a leglátványosabb előadás pedig a békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium Pázmán lovag című darabja lett. A legjobb táncos előadás díját a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola vitte el a Tetemrehívással.


A legjobb női főszereplőnek Marik Zsuzsannát, a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium diákját választották. A legjobb férfi főszereplő díját is egy diáklány kapta: Slajchó Ágota, a mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója. A legjobb férfi mellékszereplő Berki Benjámin, a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium, a legjobb női mellékszereplő pedig Endrész Alíz, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium tanulója lett.


Az Ádámok és Évák ünnepét a Magyar Teátrumi Társaság keretein belül indította el 2010-ben a szolnoki Szigligeti Színház. Azóta a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a Veszprémi Petőfi Színház, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a Soproni Petőfi Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Békéscsabai Jókai Színház negyedik éve rendezi meg a versenyt.


2012-ben Madách Imre Az ember tragédiája című művének színeit, a következő évben bibliai történeteket, tavaly pedig magyar regéket és mondákat, népmeséket vittek színre a jelentkező csapatok.


A kezdeményezés egyik ötletadója, Kiss József, a szolnoki színház művészeti vezetője korábban az MTI-nek elmondta: céljuk, hogy a Magyar Teátrumi Társaság tagjai összefogva országos, akár a határokon átnyúló programmá fejlesszék a kezdeményezést, intézményesült háttérrel.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása