Amerikába utazik a Ludwig Múzeum táncprojektje

Két alkalommal is látható lesz az Egyesült Államokban Jonah Bokaer nemzetközi hírű táncos-koreográfus előadása, melyet 2014 májusában készített a Ludwig Múzeum Hantai Simon kiállításának kísérőprogramjaként.

Április 28-án Atlantában az Amerikai Múzeumok Szövetsége nagyszabású éves találkozójának keretében a Kortárs Művészeti Központban mutatják be a táncművészeti alkotást, mely nemzetközi együttműködésben, öt ország táncosainak közreműködésével jött létre.

 

IMG 7871

 

Az Amerikai Múzeumok Szövetsége 21000 múzeumot, magánszemélyt illetve céget képvisel, célja hogy erősítse a múzeumi közösséget, ápolja és segítse a szervezetébe tartozó intézményeket és személyeket. Az idei találkozó a múzeumok társadalmi jelentőségének, illetve a múzeum, mint kulturális közeg szerepének átalakulása tematikája köré épül, melybe szépen illeszkedik Bokaer kiállítási térben megvalósított munkája.

 

IMG 7884

 

Ezt követően az előadás május 3-án New York egyik legizgalmasabb interaktív digitális művészeti terében, a LightBox-ban mutatkozik be.

Az alkotók 2014 tavaszán, egy hónapon keresztül dolgoztak együtt, hogy saját régióik mítoszait egybeépítve egyetlen egységes művet hozzanak létre, mely múzeumi térben megvalósulva az ott kiállított művekre reflektál.

 

IMG 7966

 

Jonah Bokaert a múzeumi környezetben való munkában az a kihívás foglalkoztatja leginkább, hogy a színházi tértől eltérően a vizuális térben egy másfajta, sokkal közvetlenebb kapcsolatra adódik lehetőség a táncos és a néző között. Az előadás viszonylagos lecsupaszítottsága és a minimális technikai apparátus újabb és újabb feladatok elé állítja az alkotót, egyszerre adva inspirációt és állítva korlátokat.

 

A múzeumi térbe koreografált előadások koncepciója 2007-től kezdett kikristályosodni. Bokaer elkezdett kísérletezni egy olyan formanyelvvel, amely nem a tánc, hanem a múzeumi tér és az annak otthont adó épület narratívájára támaszkodik. Így a múzeum, annak terei, története és a kiállítások gyakran új értelmet nyernek koreográfiáiban. 

 

IMG 7992

 

Az előadás az Európai Bizottság által támogatott Beyond Front@/Bridging New Territories elnevezésű projekt keretében valósult meg a Ludwig Múzeum Budapest és a Pro-Progressione együttműködésének részeként.

 

Táncosok: Pataki Szabolcs, Karolina Šuša (HR), Evin Hadžialjević (SLO), Katharina Illnar (A), Grecsó Zoltán.

 

 

süti beállítások módosítása