Ismét Szakály György lehet az MTF rektora

A Magyar Táncművészeti Főiskola 15 tagú szenátusa április 22-i ülésén ellenszavazat nélkül támogatta Szakály György rektor újrajelölését jelenlegi posztjára.

Szakály György (Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész), 2003. december elsején balettmesterként kezdte pedagógiai és intézményirányítói pályafutását a Magyar Táncművészeti Főiskolán. 2006-ban a főiskolán belül működő Táncművészképző Intézet igazgatója lett, majd később rektorhelyettesként már a Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézet vezetése is feladatai közé tartozott. 2011. július 1-től a Magyar Táncművészeti Főiskola kinevezett rektora.

 

Mostani vezetői pályázatában a következő 3 év legfontosabb feladatául tűzte ki a hazai táncművész és pedagógus, valamint koreográfus és táncelméleti szakemberképzés világszínvonalra emelését, további szakmai és infrastrukturális fejlesztésekkel. A főiskola nemzetközi kapcsolatainak jelentős kibővítését tervezi, valamint az intézmény régiós oktatási és táncművészeti központtá alakítását.

  MG 7358 CSP RETUS copy2

Szakály György (forrás: MTF)

 

Az évek óta tartó törekvéseknek köszönhetően reális esély van arra, hogy az intézmény egyetemmé válásához szükséges feltételek belátható időn belül megteremtődjenek.

 

A tervek között szerepel egyebek mellett a hazai angol nyelvű balettmester képzés megteremtése, amely jelenleg a zágrábi egyetemmel való együttműködés keretében zajlik. Mindez feltétele a főiskolával speciális hallgatói jogviszonyban álló több mint 40 külföldi növendék létszámnövelésének. A világ minden tájáról érkező, elsősorban klasszikus balettművész szakon tanulók száma az elmúlt 10 év alatt megduplázódott, és az igény az MTF-en zajló képzés iránt egyre nő.

 

A következő időszak legnagyobb infrastrukturális fejlesztése a főiskolához tartozó Kazinczy utcai Koreográfus- és Táncpedagógus - képző Intézet Columbus utcai campusba való költöztetése. 2013 decemberében a kormány előirányozta az intézmény meglévő épületegyüttesének szomszédságában lévő Amerikai út 96. szám alatti ingatlan megvételéhez szükséges összeget. Számtalan tárgyalás eredményeképpen 2014 végén a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a tulajdonosa lett az ingatlannak, ezzel egy időben a főiskola pedig a vagyonkezelője. A 10 éve üresen álló épület felújítása önerőből, és kormányzati támogatásból indul el, és a tervek szerint a jövő tanév már az új komplexumban kezdődhet. 

                    

 

 

süti beállítások módosítása