Nagyszabású gálaesttel ünnepel a magyar táncszakma

Idén is nagyszabású gálával ünnepli a tánc világnapját a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége: a szerda esti gálán adják át a szövetség szakmai díjait, az Imre Zoltán-díjat és az elmúlt egy évben elkészült nemzeti táncprogramot a szaktárca vezetőjének a Művészetek Palotájában.

Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke az eseményt beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: idén is nagyon sok, többek között az évad legjobb női, férfi és pályakezdő táncművésze, valamint legjobb alkotója kategóriákban osztanak ki elismeréseket, hiszen nagyon széles az a paletta, amely a magyar táncművészetet jellemzi.


A Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója által rendezett gálán az előző év díjazottjai, a magyar táncművészet legkiválóbb együttesei lépnek színpadra, mások mellett a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett.


A elnök kiemelte: az este folyamán adják át a Magyar Táncművészek Szövetsége alkotóműhelyében, független szakemberek együttműködésével az elmúlt évben elkészült nemzeti táncprogramot Hoppál Péter kulturális államtitkárnak.

 

KET Domolky Daniel GOOD

Közép-Európa Táncszínház (fotó: Dömölky Dániel)


Mihályi Gábor az MTI-nek elmondta: remélik, hogy a program, amely a magyar művészet és kultúra nagyon fontos területére irányítja rá a figyelmet, elnyeri a döntéshozók tetszését és a jövőben segíteni tudja a magyar táncművészetet.


Mint fogalmazott, a dokumentum átfogóan vizsgálja a magyarországi táncművészet helyzetét az iskolába belépéstől kezdve az életpálya végéig. Foglalkozik az együttesekkel - a függetlenektől kezdve a nemzeti státusban lévőkig -, a befogadószínházakkal, a hazai és külföldi forgalmazással, a tánc médiában való megjelenésével, a tánctudomány helyzetével és a szaklapokkal. Mihályi Gábor hozzátette, hogy a Magyar Művészeti Akadémia ígérete szerint elkészíti a törvénymódosításokhoz szükséges szakmai szöveget.


A már javában tartó Budapest Táncfesztivál programjairól szólva Ertl Péter, a szervező Nemzeti Táncszínház igazgatója elmondta, hogy az elmúlt két napban a nemzetközi kortárs táncélet egyik különleges alakja, Hofesh Shechter és társulata előadásának, valamint a 65. évfordulóját ünneplő Magyar Táncművészeti Főiskola nemzetközi táncgálájának adott otthont a Művészetek Palotája. A tánc világnapi gálát követően a Szegedi Kortárs Balett Insomnia című előadásának budapesti bemutatója és a spanyol flamenco virtuóz Rojas&Rodriguez / Nuevo Ballet Espanol várja a fesztiválközönséget.


Ertl Péter kiemelte, hogy 2016-ban február végén-március elején fogják megrendezni a fesztivált és a Nemzeti Táncszínház további jövőbeli programjairól szólva elmondta, hogy a repertoár-előadások mellett premierekkel, budapesti bemutatókkal, új táncszínházi-nevelési programmal, gyermekelőadásokkal és koprodukciókkal fogják várni az érdeklődőket.


Kiss János, a táncművészeti bizottság elnöke, a Győri Balett igazgatója a XI. Magyar Táncfesztivál programját ismertetve kiemelte, hogy a rendezvénysorozat keretében idén első alkalommal fognak gyermektáncfesztivált rendezni. A Győri Balett által szervezett júniusi fesztiválon naponta öt előadással várják majd a közönséget.


A hazai táncszakma esemény- és fesztiválnaptárjából szemezgetve a sajtótájékoztató résztvevői kiemelték továbbá a XX. Jubileumi Duna Karnevál Nemzetközi Multikulturális Fesztivált, a IX. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, a XII. Kalászi Kortárs Tánctalálkozót, a IV. Sissi Őszi Tánchetet és a Jászberényi Táncpanorámát.

 

 

Az alábbiakban a szervezők tájékoztatása alapján közöljük a díjazottak listáját:

 

A Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai

Az évad legjobb végzős növendéke díj:
Klasszikus balett kategória - Rohonczi Viktória, Magyar Táncművészeti Főiskola
Modern-kortárstánc kategória - Bocsi Petra, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium Táncművészeti Tagozatának végzős növendéke
Néptánc kategória - Béres Máté, a Nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium Táncművészeti Tagozatának végzős növendéke

 

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze díj:
Klasszikus balett kategória - Berzéki Melinda táncművész, Győri Balett
Modern-kortárstánc kategória - Stohl Luca táncművész, Bozsik Yvette Társulat
Néptánc kategória - Módos Máté táncművész, Magyar Állami Népi Együttes

 

Az évad legjobb férfi táncművésze díj:
Klasszikus balett kategória - Leblanc Gergely balettművész, első magántáncos, Magyar Nemzeti Balett
Modern-kortárstánc kategória - Szabó Márton táncművész, Pécsi Balett
Néptánc kategória - Kolumbán Norbert táncművész, Duna Művészegyüttes

 

Az évad legjobb női táncművésze díj:
Klasszikus balett kategória - Aliya Tanykpayeva balettművész, első magántáncosnő, Magyar Nemzeti Balett
Modern-kortárstánc kategória - Góbi Rita táncművész, koreográfus, Góbi Rita Társulat
Néptánc kategória - Lévay Andrea táncművész, Magyar Állami Népi Együttes

 

Az évad legjobb alkotója díj - Bozsik Yvette táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas, érdemes művész

A táncoktatásért díj - Pintér Tímea táncművész, moderntánc tanár, Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium Táncművészeti Tagozat

A tánctudományért díj - Andrásfalvy Bertalan nyugalmazott egyetemi tanár, professor emeritus, a néprajztudomány doktora

A táncművészetért díj - Roboz Ágnes koreográfus, karaktertánc tanár, címzetes főiskolai tanár, érdemes művész és Stadler Ferenc világítástervező

Életműdíj - Gál Jenő balettmester, professor emeritus, Harangozó Gyula-díjas, a Magyar Táncművészeti Főiskola nyugalmazott főigazgatója

Posztumusz életműdíj - Nagy Iván balettművész, balettmester, a Magyar Nemzeti Balett művészeti főtanácsadója

 

A Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai mellett az alábbi díjakat is átadják:


Imre Zoltán-díj - Goda Gábor koreográfus, rendező, Harangozó-díjas, érdemes művész

Az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány a Táncművészetért díjai:
A nagy alakításért díj - Bozsik Yvette táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas, érdemes művész
A nagy alakításért különdíj - Kiss Réka főiskolai hallgató, Magyar Táncművészeti Főiskola

A gálaesten emellett átadják a Nemzeti Táncszínház által kezelt Fülöp Viktor-ösztöndíjakat is.

 

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása