Elhunyt Maja Pliszeckaja, az orosz balett nagyasszonya

Életének 89. évében elhunyt Maja Pliszeckaja világhírű balerina - közölte Vlagyimir Urin, a moszkvai Nagyszínház vezérigazgatója május 2-án.

Pliszeckaja 1925. november 20-án született Moszkvában. Közel hatvan éven keresztül táncolt, ebből több mint 50 évet a Bolsoj színpadán. A társulatba 1943-ban vették fel, és 1989-ig tartó karrierje során a legfőbb szerepekben táncolt, a Bolsoj legendás alakjává és szimbólumává vált. Saját számításai szerint egyedül a Hattyúk tavában több mint 800-szor lépett fel, másik fő szerepe pedig a Diótörőben volt.

 Maya Plisetskaya 1253892478

Maja Pliszeckaja (forrás: ush.ro)

 

Karrierje ugyanakkor korántsem indult zökkenőmentesen. Apja, bár a kommunista párt híve volt, 1938-ban a sztálini önkény áldozatául esett, anyját Szibériába száműzték. Ő ugyan tanulhatott, de a KGB, a rettegett szovjet titkosszolgálat megfigyelés alatt tartotta, és amikor a Bolsoj tagja lett, megtiltották, hogy a turnékon részt vegyen, nehogy Nyugatra jusson.

 

Hazájában azonban az 1950-es évekre ő lett a balett első számú csillaga, majd később a világot is meghódíthatta. 1961-től szerepelhetett külföldön, előbb Párizsban, majd Londonban, később az Egyesült Államokban is. Leonyid Brezsnyev pártfőtitkársága idején egy ideig nem turnézhatott, de francia barátainak közbenjárására újra kiengedték.

 

Férje, Rogyion Scsedrin zenéjére maga is koreografált baletteket, amelyekhez Pierre Cardin tervezte a kosztümöket. 1987-89-ben a Spanyol Nemzeti Balett művészeti igazgatója, 1996-tól az Orosz Balett elnöke volt; 1994-ben Szentpétervárott először rendezték meg a róla elnevezett balettversenyt.

 

plisetskaya-maya

Maja Pliszeckaja (forrás: carlospazvivo.com)

 

Pliszeckaja Mihail Gorbacsov pártfőtitkársága idején - egy ellenforradalmi puccstól tartva - hagyta el végleg hazáját, azóta Münchenben élt. 75. születésnapját még a Bolsoj színpadán - az orosz állam- és kormányfő előtt - ünnepelte. 2005-ben a spanyol Asztúria Hercege-díjjal tüntették ki.

 

A Németországban élő balerina halálát súlyos szívroham okozta. Az orvosok küzdöttek az életéért, de már nem tudták megmenteni - mondta Urin, akivel Pliszeckaja férje telefonon közölte a halálhírt.

 

 

 

süti beállítások módosítása