Kossuth-díjas roma festő művei a József Attila Színházban

Szentandrássy István festőművész kiállítása nyílik a József Attila Színházban.

 

Szentandrássy István Kossuth-díjas, roma származású festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken a József Attila Színházban Budapesten.

 

A június 7-ig látható tárlatot Nemcsák Károly, a színház igazgatója nyitja meg - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

 

Szentandrassy Istvan

 

Szentandrássy műveire jellemző az erőteljes tárgyiasság, a plasztikus formaalakítás, a felfokozott expresszivitás és a jelképalkotás. Zaklatott, drámai hangvételű kompozícióin a cigányság ősi, balladisztikus hagyományai és alakjai elevenednek meg. Olajképeinek színvilágát a sötét, barnás tónusok uralják. A reneszánsz művészet és a 20. század elejének avantgárd irányzatai - köztük Amedeo Modigliani - nyomán alakította ki sajátos egyéni stílusát.

 

Szentandrássy István Budapesten született, jelenleg is itt él és dolgozik. Állami gondozottként nőtt fel.  

 

Szorongásait először versekben, drámákban, rajzokban dolgozta fel. Péli Tamástól tanult festeni, akit egy gyermektáborban ismert meg, ott találkozott először a cigány kultúrával, illetve lényegében saját cigány identitásával is.

 

Kiállított többek között Bécsben, New Yorkban, Prágában, Münchenben. Állandó kiállítása a Magyarországi Roma Parlamentben látható, műveit többek közt a Néprajzi Múzeum és a Magyar Művelődési Intézet őrzi. A művészt 2012-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

 

süti beállítások módosítása