Pénteken indul a cseh színházi fesztivál a Katonában

Csekkold! címmel május 15. és 17. között cseh színházi fesztivált rendeznek a Katona József Színházban. A programban három előadás, két felolvasószínházi produkció és egy színházi témájú fotókiállítás szerepel.

A fesztiválon a három előadás cseh nyelven, magyar és angol felirattal látható, a két felolvasószínházi produkciót pedig magyar nyelven játsszák - olvasható a budapesti Cseh Centrum közleményében.


Mint írják, a cseh színházi fesztivál - amely két évvel ezelőtt nagy sikerrel mutatkozott be Budapesten - az idén Kladnói Városi Színház Bel Ami című előadásával, A szépfiú című klasszikus francia regény adaptációjával kezdődik. A Guy de Maupassant művéből készült előadás rendezője a prágai Nemzeti Színház prózai tagozatának új vezetője, Daniel Spinar.

 

bel-ami

Kladnói Városi Színház: Bel Ami

 

"Ahogy már megszokhattuk tőle, nagyon szabadon dolgozik a klasszikus anyagokkal, keresi az aktuális párhuzamokat a korabeli anyag és napjaink történései között. Vitathatatlan tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 35 évesen az első számú cseh színház vezetője lett. A Csekkold! fesztivál keretében első alkalommal találkozhatunk vele Magyarországon" - idézi a közlemény Lucie Málkovát, a fesztivál dramaturgját, a Cseh Centrum igazgatóját.


A szombaton látható V(oskovec) + W(erich), avagy amiről a levelek vallanak című előadás rendezője Jan Mikulásek. Az ő neve ismerősen csenghet azoknak, akik az első Csekkold! fesztiválon látták Europeana című darabját. "Az idei fesztiválon látható Mikulásek-darabban a nézők ismét találkozhatnak a rendező jelképekben gazdag, metaforikus világával. Az előadás a cseh színháztörténet kultikus alkotópárosát mutatja be: Jirí Voskovec és Jan Werich a legendás Felszabadult Színház művészei voltak" - mondta Lucie Málková. Az előadást bemutató Színház a Korláton (Divadlo Na zábradlí) sikeres évet zárt 2014-ben: az összes kategóriában elnyerte a cseh színikritikusok díját, beleértve az év színháza díjat is.

 

Voskovec  Werich

Divadlo Na zábradlí: V(oskovec) + W(erich)


A fesztivál utolsó, harmadik napja a cseh dráma jegyében zajlik. Délután a Sufniban két sikeres kortárs drámát mutatnak be felolvasószínházi keretek között, a Katona József Színház színészeinek és rendezőinek közreműködésével.

 

Petr Zelenka Mindhalálig szinkron (Dabbing Street) című munkája az alkoholizmus és a kultúra hanyatlásának témáját járja körül, a szerzőre jellemző humorral. A másik darab, az Áramszünet (Blackout), egy apokaliptikus groteszk vízió Martin Glaser – jelenleg a brünni Nemzeti Színház igazgatója – és Olga Subrtová dramaturg tollából. A felolvasószínházat a szerzőkkel való találkozó és a kortárs cseh színházról szóló beszélgetés követi.


A fesztivált a libereci F. X. Salda Színház Szigorúan titkos, avagy vaskosan erkölcstelen (A. T. bűnös élete) című előadása  zárja, amely Alan Turing élettörténetének szabad feldolgozása. A darab témája a neves angol matematikus mássága és zsenialitása, akit homoszexualitása miatt hormonkezelésre ítéltek. "Napjainkban a homoszexualitás ugyan már nem számít bűncselekménynek, ennek ellenére a mai társadalom részéről is tanúi lehetünk a kisebbségekkel szemben megnyilvánuló türelem és tolerancia hiányának" - mondta Lucie Málková a Brano Holicka rendezte produkcióról.

 

szigoruan-titkos-avagy-durvan-erkolcstelen

F. X. Salda Színház Szigorúan titkos, avagy vaskosan erkölcstelen

 

A fesztivál keretén belül látható lesz a neves cseh színházi fotográfus, Viktor Kronbauer kiállítása. A programot különböző előadások és vitaműsorok egészítik ki cseh vendégek és színházi szakemberek részvételével.


A Csekkold! - Cseh Színházi Fesztivált a Divadlo Unlimited egyesület készítette elő, amely programszerűen foglalkozik a cseh-magyar együttműködés kérdéseivel. "Idei kínálatunk sokkal gazdagabb az előző évadénál, és bízom benne, hogy a cseh színházi előadások újra megszólítják a közönséget és inspiráló hatásúak lesznek" - idézi a közlemény a szervezők részéről Jana Ada Kubíckovát.


A fesztivál házigazdája 2013-hoz hasonlóan idén is a Katona József Színház. "A Katona izgalmas lehetőséget lát a nemzetközi kulturális párbeszédre abban, hogy a hazai közönségnek ismét megmutatja a mai cseh színház legfontosabb produkcióit" - tette hozzá Máté Gábor, a színház igazgatója.


A rendezvény támogatói a Cseh Kulturális Minisztérium, a prágai Színházi Intézet és a budapesti Cseh Centrum.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása