Mit ígér a 15. POSZT? - Sajtótájékoztató a feszültségekről és az Off-programról

Május 21-én délelőtt sajtótájékoztatón ismertették a POSZT szervezői az OFF-programot és a feszültségekről is szó esett.

Az idei POSZT-ról:

 

A versenyprogramról:

 

A POSZT 2015 évi válogatói, Balogh Tibor és Perényi Balázs 2014. március 1. és 2015. március 6. között hozzávetőleg 49. 000 km-t utazott kerékpárral, vonattal, autóval és mikrobusszal. A válogatók összesen 235 előadást láttak. A kiválasztott 14-ből 8 produkció közös akarattal került a versenyprogramba, míg 3 produkció Balogh Tibor akaratából, 3 előadás pedig Perényi Balázs akaratából.

 

A versenyelőadások listáját itt érheti el.

 

A zsűriről:

 

A POSZT zsűrijében Balázs Péter színművész, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója, Blaskó Balázs rendező, színész, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója, Keserü Katalin művészettörténész, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Nagy Viktória díszlet- és jelmeztervező, Venczel Vera színművész, Vincze János rendező, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója és Vörös Róbert dramaturg kapott helyet. A színész zsűri tagja lesz Felföldi Anikó, Mihályi Győző és Sipos Imre.


A Magyar Teátrumi Társaság delegálta Balázs Pétert, Blaskó Balázst, Keserü Katalint és Ókovács Szilvesztert, míg a Magyar Színházi Társaság Nagy Viktóriát, Venczel Verát, Vincze Jánost és Vörös Róbertet.

 

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi társaság elnöksége április 22-i találkozóján egyezett meg abban, hogy a POSZT zsűrije ezentúl nyolctagú lesz, a két szakmai tulajdonos négy-négy jelöltjéből áll, akiket a saját tagszervezetekkel egyeztetve, önállóan állítanak.

 

Vita a POSZT körül:


Az idei jubileumi POSZT körül azért alakult ki vita, mert a Színházi Kritikusok Céhe jelöltje, Csáki Judit nem került be a zsűri tagjai közé. Minderre válaszul a céh kilépett a Magyar Színházi Társaságból, az Örkény István Színház, a Szputnyik Hajózási Társaság és a STEREO Akt társulata pedig azt közölte, hogy a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt.

 

A Magyar Teátrumi Társaság májusi közgyűlésén arról döntött, hogy kezdeményezni kívánja a POSZT kft. tulajdonosi taggyűlésének összehívását legkésőbb május 25-re. "A taggyűlésen az elnökség azt az álláspontot képviselje, hogy azon produkciók szerződéseit, amelyek a versenybe történő beválogatás ellenére nem kívánnak résztvenni a XV. POSZT versenyprogramjában, jogi szakértő bevonásával, a felbontás érdekében, vizsgálja felül. Az MTT közgyűlése arra hívja fel a POSZT zsűrijét és a POSZT kft-t, hogy biztosítsa azt, hogy a zsűri minden versenyprogramban résztvevő előadást zsűrizzen le és döntéseit az összes előadás megtekintése alapján hozza meg." A mai napon az MTT elnöksége kezdeményezte is a POSZT kft. taggyűlésének mihamarabbi összehívását" - állt a Teátrumiak közleményében.

 

A Magyar Színházi Társaság pedig levelet intézett a Teátrumiakhoz, melyben leszögezte, a Találkozó szakmai színvonala és a közönség érdeke a legfontosabb, ezért nem támogatja azt a megoldást, hogy a három színház egyáltalán ne jelenjen meg a POSZT-on. "Információink szerint a jegyek többsége elkelt, s az összeállított műsor megbolygatása a részt vevő többi társulat számára is felbecsülhetetlen károkat okozna. Ezek a kérdések ismét megerősítettek bennünket abban, hogy vitasorozatot kell indítanunk a fesztivál jövőjével kapcsolatban. Megjegyezzük, hogy a fenti olyan horderejű kérdés, amit a harmadik, többségi tulajdonos véleményének ismerete nélkül nem hozhatunk meg" - közölték.

 

poszt15

 

A szervezők sajtótájékoztatót tartottak:

 

Május 21-én délelőtt sajtótájékoztatón ismertették az OFF-programot és a feszültségekről is szó esett.


Elsőként Pécs alpolgármestere szólalt fel. „Öt év telt el azóta, hogy Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt, de ma is úgy gondolunk városunkra, mint a kultúra városára. A POSZT-ot pedig a pécsi kultúra szerves részének tekintjük. Fontosnak tartottuk, hogy idén is megteremtsük a feltételeket ahhoz, hogy a fesztivál létrejöhessen. Múlt évben 65 millió, idén 75 millió forinttal támogatjuk a találkozót. Tehát Pécs továbbra is nagy örömmel nyújt biztos hátteret a POSZTnak. Úgy gondolom, hogy ezek után a fesztivál sikere a szakmán múlik” – fogalmazott Őri László, akitől Simon István, a POSZT alapító igazgatója vette át a szót.

 

„Eufórikus hangulatban nyílt meg az első POSZT, Toller László szocialista polgármester és Várhegyi Attila Fideszes képviselő kéz a kézben nyitotta meg a találkozót. Akkor Pécs minden napja ünnep volt, hiszen a közönség a színházi szakma számos jeles tagjával találkozhatott. Verebes István, Sinkó László és Haumann Péter már reggel kilenckor egy asztalnál ült, és tizenkettőkor, amikor megkérdeztem: „még mindig itt vagytok?”, úgy válaszoltak: „igen, itt legalább találkozunk, itt legalább lehet beszélgetni”. Azt kívánom, hogy a további években is ilyen jó hangulatban folytatódjon a POSZT. Szeretném, ha újra egységesen lépne fel a színházi szakma ezen a találkozón” – mondta Simon István.

 

A feszültségekről

 

A két színházi társaság képviselője is felszólalt. Csizmadia Tibor leszögezte, folyamatos dialógus zajlik arról, hogy lehetne színvonalasabbá tenni a fesztivált. A POSZT-ot övező feszültségről szólva elmondta, a Magyar Színházi Társaság azt képviseli, hogy ugyanúgy várja a fesztivál azokat az alkotókat, akik nem kívánnak részt venni a versenyben. "Azsűri megnézhetné és értékelhetné produkcióikat, és a színházak aztán eldönthetnék, hogyan viszonyulnak a zsűri véleményéhez" - vélte Csizmadia.

 

Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára azonban kifejtette, határozott álláspontjuk az, hogy a POSZTon csak azok az előadások vegyenek részt, amelyek vállalják a megmérettetést. „Az elmúlt hónapokban rengetegen dolgoztak azért, hogy a POSZT fennmaradjon, néhányan viszont azon munkálkodtak, hogy a széthúzás terepévé váljon, megsemmisüljön. A Teátrumi Társaság közgyűlése, elnöksége, tagszerevezetei tiszta lelkiismerettel állnak az Úr színe előtt. A Teátrumi Társaság mindent megtett és megtesz azért, hogy ez ne történjen meg. A színházi élet döntő többsége abban ért egyet, hogy a POSZT az a terep, ahol együtt kell működnie a szakmának. Abban bízom, hogy azok, akik szétverni, megölni, meggyilkolni kívánták az együttműködést soha nem érnek célt” – fejezte ki Szabó László. Hozzátette: „Tisztában vagyunk azzal, hogy a Teátrumi Társaság jogi értelemben egyhatodban tulajdonolja a POSZTot, tehát arról, hogy végül mi történjen, közös döntés fog születni” – tudatta Szabó László. Kőhalmi Andrea, az MTI-nek a sajtótájékoztatót követően hozzátette, hogy május 26-án, a kft. tulajdonosi taggyűlésén hoznak döntést. Tájékoztatása szerint a június 4-én induló POSZT versenyelőadásainak nagy részére már elfogytak a jegyek, a kamara- és stúdió-előadások már mind telt házasak.

 

Milyen lesz az OFF?

 

Stenczer Béla, a POSZT Kft. másik ügyvezetője arról is beszámolt, hogy a tavalyival azonos, 60 millió forintos állami támogatásra kaptak ígéretet, megemlítette, hogy a POSZT egy hazai és nemzetközi zsűri döntése értelmében az Európai Fesztiválszövetség tagja lett, és beszélt a kisjubileumot ünneplő fesztivál OFF-programjáról, melyben elsősorban a társművészetek kapnak bemutatkozási lehetőséget.

 

Ismét hangsúlyos szerepet kapnak a kiállítások. Nagy sikert aratott a tavalyi évben bemutatkozott Kiposztolva kiállítás, ennek keretében, ha szimbolikusan is, de minden társulat jelen lehet a POSZT-on, hiszen itt a 2014/15-ös évad bemutatóihoz készített színházi plakátok jelennek meg, 66 társulat mintegy 330 plakátja. Teátristák – „nagy játékosok” címmel a magyar színházművészet első két évszázadának legjelentősebb alakjait mutatja be az MMA és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közös kiállítása. Függöny mögött címmel tekinthető meg az a tárlat, melyen a Magyar Képzőművészeti Egyetem alkalmazott látványtervező szakán, 2015-ben diplomázó hallgatók mutatkoznak be. A tavalyi sikeren felbuzdulva, idén is lesz hang- és fénytechnikai kiállítás, ahol az érdeklődők megismerhetik a legújabb eszközöket, és látványos lézer show-ban is gyönyörködhetnek.

 

Számos izgalmas és színes programmal várja a POSZT a legkisebbeket is. A Jókai téren napközben, mint már oly sok éve, a MárkusZínház és barátai szórakoztatják a gyerekeket az OFF porond a POSZT-on programsorozat keretében. Lesz itt BáBsZíNhÁz, patakocska játékokkal, no meg egy hatalmas homokozó. A Teátrumi Mocorgó Játszóház sok-sok játékkal (babajátszó, fajátékok, mozgásos, konstrukciós, fejlesztő játékok), kézműves-foglalkozással és logikai asztallal várja a kicsiket és a kicsit nagyobbakat. A tatabányai Jászai Mari Színház Kutyafül, macskakő, egérút című egyfelvonásos játéka és a budapesti Bárka Színház Odüsszeusz szemeteslapáton című tárgyszínházi előadása igazi gyerekszínházi különlegességként érkezik. Színezd át! a címe a május és október között az ország tizenegy nagyvárosába ellátogató, egész napos, ingyenes családi programnak - melynek második állomása Pécs - ahol játékos feladatokkal, ének- és tánctanítással, várépítéssel, gyerekszínpaddal, hangszerek kipróbálásával, mesekönyv írással ösztönzik a szervezők a gyerekeket és felnőtteket a kultúrák közötti azonosságok és különbözőségek megismerésére, elfogadására. A Színezd át! nap a Somnakaj című roma musical előadásával zárul, melyben olyan nagyszerű művészek lépnek fel, mint Falusi Mariann, Oláh Gergő, Papadimitriu Athina, Kathy Horváth Lajos és Szakcsi Lakatos Béla.


Immár hetedik éve látja vendégül a POSZT a Színesgyöngyök Tematikus roma fesztiválját, melynek célja, hogy a roma kultúrába, a hagyományokba, a hétköznapi szokásokba bepillantást adjon, ezáltal elősegítse a megértést és az integrációt. Ismét találkoznak a POSZT-on a Nemzetiségi Színházak. Egy-egy előadással látogat Pécsre a Budavári Örmény Színház, a budapesti Karaván Színház, a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn / Magyarországi Német Színház és a szarvasi Cervinus Teátrum. Lesz Folk a POSzT-on rendezvénysorozat, ahol szenior táncegyüttesek táncszínházi gáláját és színpadi folklórbemutatóit tekinthetik meg az érdeklődők.


Visszatérnek a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola tanulói is épp úgy, ahogy a színművészeti intézmények Kaposvárról, Marosvásárhelyről, Újvidékről. És természetesen ott lesznek az idén 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékei is. A jubileum alkalmából az idei POSZT-on kiemelt szerepet kap az Egyetem, a város különböző helyszínein számos programmal mutatkoznak be a hallgatók. Ebben az évben is hangsúlyosan foglalkozik a POSZT a színházi nevelés, a színházpedagógia különböző kérdéseivel. Míg tavaly a színházi nevelés különböző műhelyei mutatkoztak be, idén a különleges, új színházi nevelési területek megmutatására és megismerése kerül a hangsúly és a programban a „színházi” szegmensen túl a „nevelésben” érintettek is, vagyis a pedagógus kollégák is megjelennek.

 

Első alkalommal vendégszerepel a POSZT-on a Gyulai Várszínház. A Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye és Forgách András Holdvilág és utasa című színpadi adaptációja alapján készült A hold foglyai című előadást június 11-én tekinthetik meg az érdeklődők. Bodrogi Gyula és Voith Ági különleges zenés találkozásra hívja a nézőket, Lázár Kati, a Kripli Mari című előadásban Jászai Mari bőrébe bújik, Jordán Tamás József Attila estjével érkezik, de Pécsre jön Szabó Balázs és Bandája is. Nem tudhatom… címmel Radnóti alakját idézi Dés László, Mácsai Pál, Fullajtár Andrea, Dés András és Lukács Miklós. Nagy Anna és Huszárik Kata Lázár Ervin műveiből ad elő.

 

Két előadással is emlékezik a POSZT a közelmúltban elhunyt Balikó Tamásra, a Pécsi Nemzeti Színház korábbi igazgatójára, aki indulása óta aktívan részt vett a Színházi Találkozók szervezésében, lebonyolításában. A Rózsavölgyi Szalonban bemutatott Válótársak című előadás Balikó Tamás utolsó rendezése volt, a próbafolyamat közben vesztette életét, ezért az ő rendezői elképzelése nyomán végül Lőkös Ildikó és a stáb állította színpadra Bernard Slade művét, melynek szereplői Für Anikó és Lengyel Ferenc. A Gózon Gyula Kamaraszínházban Csiszár Imre rendezte Christopher Hampton Teljes napfogyatkozás című drámáját, melynek ma már legendás első magyarországi bemutatóját, még főiskolai hallgatóként rendezte Balikó Tamás. A társulat az előadást az ő emlékének ajánlja.

 

A Kodály Központban három nagy esemény várja a közönséget.

 

Június 6-án Varnus Xavér is jubilál. A POSZT történetében ugyanis ő az egyetlen előadóművész, aki minden évben fellépett a színházi találkozón. Az idei tehát a 15. jubileumi koncert lesz, ami minden tekintetben ünnepinek ígérkezik, hiszen a POSZT 15. évfordulóján Boros Misivel, a Virtuózok című tehetségkutató műsor zongorazsenijével, és a most 50 esztendős Szolnoki Szimfonikus Zenekarral lép a Kodály Központ színpadára, hogy Bach dermesztően igaz Nagy chaconne-ja után bemutassa Enrico Bossi 1900-ban írt nagyzenekari orgonaversenyét, amellyel egykor a pesti Zeneakadémia orgonáját avatta a világhírű olasz orgonavirtuóz.

 

Június 9-én a nagysikerű musical, az Őrült nők ketrece érkezik a Pécsre. Az Alföldi Róbert általa rendezett előadásban a főszereplő Stohl András és Hevér Gábor. Június 10-én a POSZT idei díszvendége, Udvaros Dorottya legfrissebb, Majdnem-valaki című albumának lemezbemutató koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A művésznő legújabb dalait énekli ezen a különleges estén, melyek Hrutka Róbert és Bereményi Géza szerzeményei.: „Saját, minden saját ezen a lemezen, ezért az a címe, hogy Majdnem-valaki” – mondta az albumról a művésznő.

 

A POSZT szervezői fontosnak tartják, hogy a nagyközönség és maga a szakma is jobban megismerje a színházi háttérszakmákat, amikről oly keveset tudunk, de amik nélkül bizony nincs előadás. "POSzT IT!" címmel egy programsorozat keretében mutatkoznak be a különböző területek.

 

A Színházi Dramaturgok Céhe idén is megrendezi a Nyílt Fórumot, mely idén ünnepli 30. születésnapját, ahol a legújabb magyar drámákkal ismerkedhetnek az érdeklődők, többek között felolvasó színházi formában.

 

 

Színház.hu

Tudósított: T.B

 

süti beállítások módosítása