Csíksomlyón mutatják be a Csaba királyfi rockoperát - Százezer embert várnak

A produkciót G. Nagy Ilián, a rockopera szerzője és Szőcs Géza költő, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, Csulák Péter kolozsvári konzul és Szabó Hunor színész, az előadás szereplője népszerűsítette. A díszbemutatót augusztus 15-re tervezik.

Szőcs Géza elmondta, azért vállalt szerepet az esemény népszerűsítésében, mert régóta foglalkoztatja „az a fájdalmas, polemikus, reménykeltő viszony", amely a székelység és Csaba királyfi – Attila hun király mondabeli fia - között van. „Csaba királyfi alakja azért foglalkoztat, mert foglalkoztatja a székelyek képzeletét" - vallotta Szőcs Géza

 

A költő különösnek találta, hogy Attila nevét egyetlen helynév sem őrzi a Kárpát-medencében, Árpád nevű település is csak egy van, a Csaba név viszont megannyi helynévben megtalálható. „Csabához ragaszkodik a nemzet, és a székelység különösen" - állapította meg.

 

Azt is hozzátette, minden olyan kezdeményezést támogat, amelyről tudja, hogy 26 évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. Kijelentette: azt reméli, hogy a rockopera megnyitja a kaput a székelység számára azonosságformáló Csaba királyfi újraértelmezése előtt.

 

csaba3

Fotó az ősbemutatóról (hajdufolk.hu)


G. Nagy Ilián, a rockopera szerzője elmondta, a csíksomlyói nyeregben tartandó előadásra meghívta Klaus Iohannist, Románia elnökét, és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is meg kívánja hívni. Hozzátette, a helyszín olyan tömegjelenetek előadására is lehetőséget teremt, amelyek a mű 2011-es gyergyószárhegyi ősbemutatóján és a Püspökladányban tartott 2014-es magyarországi bemutatón nem voltak lehetségesek.

 

A csatajelenetekben csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi lovasok, a táncjelenetekben pedig a debreceni Hajdú Táncegyüttes tagjai mellett székelyföldi táncosok is felléphetnek. Szerepet kap ugyanakkor a produkcióban a szentegyházi gyermekkórus is. „Olyan monumentális előadást szeretnénk létrehozni, amelyik az év egyik legjelentősebb határon túli kulturális eseménye lesz" - jelentette ki a szerző.


Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere kijelentette, a Csaba királyfi rockopera bemutatója nemcsak a székelységet, hanem az egész erdélyi magyarságot meg kívánja szólítani. Ezért vállalt maga is szerepet abban, hogy a kolozsvári magyarok is eljussanak az előadásra. A Csaba királyfi csíksomlyói díszbemutatójának a fővédnökségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vállalta.

 

A Csaba királyfi székely nemzeti rockopera augusztus 15-re tervezett csíksomlyói díszbemutatójára. százezer nézőt remélnek a szervezők. A mű díszbemutatója 2011-ben volt Gyergyószárhegyen, Magyarországon 2014-ben Püspökladányban mutatták be.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása