Sütő-drámát játszik Kolozsváron a Vígszínház

A Vígszínházat látja vendégül a Kolozsvári Állami Magyar Színház június első hetében: a budapesti társulat két előadását, Arany János Toldi című művét és Sütő András Az álomkommandó című drámáját játssza.

Arany János Toldijának színpadi adaptációját június 2-án, kedden, Sütő András Az álomkommandó című drámáját, Szász János rendezésében június 3-án, szerdán láthatja a kolozsvári közönség.


Sütő András 1986-ban írta Az álomkommandót. A "színház a színházban" helyzetre rájátszó szöveg két síkot jelenít meg: az auschwitzi haláltábor mengelei laboratóriumát és a nyolcvanas évek romániai diktatúráját. A darab természetesen nem kerülhetett színpadra az akkori Romániában, végül 1987-ben, Magyarországon mutatták be - áll a közleményben.

 

alomkommando

Hegedűs D: Géza és Fesztbaum Béla Az álomkommandóban (fotó: Szkárossy Zsuzsa)


"Sütő András drámája az elmúlt évtizedek magyar irodalmának egyik legeredetibb, felelősségteli írása, mely egy nehéz történelmi helyzetben vall a színház szerepéről és a művészet erejéről, hivatásról és erkölcsről. Őszinte tisztasággal beszél a hatalommal való szembenállás lehetőségeiről" - olvasható a darab ismertetőjében.


Arany János Toldi című művének színpadi változatát Paczolay Béla rendezésében mutatták be tavaly a Pesti Színházban. Arany János 1846-ban született elbeszélő költeményének hőse, Toldi Nagy Lajos király nagy erejű vitéze volt, kinek emlékét sok legenda őrizte. Az elismerésért és megbecsülésért küzdő fiú kalandjai Csőre Gábor előadásában elevenednek meg. Az előadást élőzene kíséri. Barabás Béla zeneszerző és zenésztársa, Galántai Zsolt mindvégig jelen van a színpadon, aktív résztvevői az előadásnak.


A produkció másik "főszereplője" Csáki László animációs rendező mozgó illusztrációja. Az animáció különleges vizuális effektekkel, szabad asszociációkkal egészíti ki Csőre Gábor előadását, a fiatalokhoz közel álló, számukra könnyen értelmezhető formanyelven segíti a befogadást.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása