Mit súg Ady Endre és Szép Ernő? - Zenés est a Kolibri Pincében

 

Május 30-án különleges zenei produkció kerül színre a Kolibri Pincében: Új dalok címmel Ady Endre és Szép Ernő verseit hallhatja a közönség Novák János megzenésítésében.

est

 

“A három éve használt mobiltelefonomban nagyszerű hangfelvevő van. Visszakereshetők rajta az elmúlt években a kolibris gyerekdarabokhoz írt dalok első felvételei, színházzenei előadásaimon rögzített lengyel és magyar zajkórusok, és a nyáron készült filmzeném témáinak különféle változatai is. A megrendelésre írt zenék között szép számmal hallhatók azok a versmegzenésítések, amelyeket különösebb ok nélkül, a magam örömére-bánatára írtam. Összeszámlálva őket meglepve láttam, hogy ezekben az években az Ady-dalokhoz hasonló számban születtek Szép Ernő verseire írt új dalok. Ennek a két költőnek a műveiből kerekedik ki ez a zenés műsor” – mondta Novák János, a Kolibri Színház igazatója.

 

novakjanos

 

 

A produkcióban harmonikàval és énekkel közreműködik a Kolibri Színház zenei vezetője, Bornai Szilveszter, a népszerű zongorista és énekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Sárközy Fanni, a hazai jazz és újzenei élet ismert alakja, Tóth Tamás basszusgitáros.

 

A dalok között Szép Ernő prózáiból hangzanak el részletek, melyeket Horváth Péter rendező-dramaturg, az est szövegeinek szerkesztője és Tóth József a Kolibri Színház művésze adnak elő.

 

 

est2

 

„Nagyon régen, amikor még zenei vezetőként dolgoztam a Radnóti Színházban, az igazgató, Bálint András készített egy műsort Szép Ernő és a lányok címmel, amelyben verseket, prózaverseket, darab- és regényrészleteket adott elő. Ez a különleges montázs, amelyben megidézte a író alakját és korát nemcsak a kritika elismerését vívta ki, hanem engem is megérintett. Olyannyira, hogy a saját estemre készülve meg kellett kérnem Andrást, kutasson fel nekem bizonyos írásokat, amelyeket nem leltem, csak az ő előadása vésett az emlékezetembe. Mivel látta, hogy mennyire elszánt vagyok, átadta féltve őrzött, muzeális köteteit. Sokat merítettem Tandori Dezső Szép Ernő verseiből, esszéiből készült gyűjteményes művéből is, amely A titkos világtipp címet viseli. Így nevezi ugyanis Tandori az írót, akinek nagy ismerője és rajongója. Ahogy Tandori fogalmazott, Szép Ernő megunhatatlan, mert megfejthetetlen. Én is ezt igyekszem bebizonyítani barátaimmal és kollégáimmal az Új dalok című zenei összeállítással, amelyben egészen elképesztően gyönyörű, emberközeli versekkel és humoros szövegekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A műsorban jól érvényesülnek a Szép Ernő verseket ellenpontozó és kiegészítő új Ady-dalok is” – nyilatkozta Novák János.

 

 

 

süti beállítások módosítása