"Mindenkiben ott van a nagy lehetőség" - Pécsi Családi Színházi Fesztivál 5. nap

Május 23. és 31. között rendezik meg a III. Családi Színházi Fesztivált a Pécsi Nemzeti Színházban. A fesztivál blogja naponta figyelemmel kíséri az eseményeket.

 

Szinhaz ter 2 - foto Cseri Laszlo

A pécsi Színház tér – fotó: Cseri László 

 

Szökevény csillagok

Szegedi Nemzeti Színház

daljáték gyerekeknek

Írta: Csukás István

Zene: Nagy Imre Erik

Rendezte: Sándor János

 

Csukás István, író: Régóta dédelgettem egy klasszikus gyerekopera gondolatát. A történet egy régi ötletemen alapult, miszerint a színpadon szerszámokat akartam főszereplővé tenni, mert izgalmasnak találtam, hogy a tárgyakat élővé teszi, megeleveníti a zene. Nagy Imre Erikben remek alkotótársra találtam, mert a gyerekeknek olyan zenét írt, amit be is tudnak fogadni. Szegednek ajánlottuk fel a készülő daljátékot, és nagyon örülök, hogy lelkesen fogadták, kiemelten kezelték ezt a produkciót. Sándor János remek rendezésében nagyszerű színészek játszanak, valamint a díszletek és jelmezek kiállítására is komoly pénzt és gondot fordított a színház.

 

Szokeveny csillagok

Szökevény csillagok, Szegedi Nemzeti Színház

 

Sándor János, író, rendező: A gyerekekkel való foglalkozás az elmúlt 20-25 évben tragikus irányba ment el, mert az internetes játékok egy embertelen világ elfogadására, nem pedig az élet tiszteletére tanítanak. A gyerekek szinte nem is fogják fel, hogy egy életük van, amiért ők maguk a felelősek. Rendkívül fontos, hogy ezzel a tendenciával forduljon szembe a gyerekszínház. A Szökevény csillagok három emberi erényt és értéket állít eléjük: a becsületet, barátságot és hitet az életben. A történet szerint mindenkiben ott van a nagy lehetőség, ezt kell felismerni és megvalósítani. Mint megannyi Csukás-mesének, a Szökevény csillagok-nak is az a kicsengése, hogy hiába van a földön annyi keserűség, a világ mégis szép, és ezt a szépséget meg kell őriznünk.  Csukás csodálatosan beszéli a gyereknyelvet, személyes módon, nemesen és őszintén.

 

 

Futtyos kalandjai

Füttyös kalandjai - Figura Stúdiószínház

 

Füttyös kalandjai

Figura Stúdiószínház, Gyergyószentmiklós

Nagy Olga meséi nyomán írta és rendezte: Márkó Eszter

  

Czegő Csongor, igazgató: A Figura Stúdiószínházat harminc éve alapították Bocsárdi László és munkatársai. Kezdetben amatőr társulatként, hat évvel később már intézményes keretek között működött: alapító okirata szerint kísérleti és alternatív színházként. Az arculatát elsősorban az határozza meg, hogy Gyergyószentmiklós egy kicsi, tizennyolcezer főt számláló város. Évente általában öt felnőtteknek szóló és egy gyerekdarabot mutatunk be, a társulatunk huszonhat fős. A gyerekelőadások kapcsán a közönségépítés fontos feladatunk, hiszen széles közönséget „szolgálunk ki”: az óvodás korúaktól az általános iskola felső tagozatos korosztályáig mindenkinek játsszuk ezeket a produkciókat. A pécsi fesztiválra hozott, tavaly bemutatott darab rendezője Márkó Eszter. A darab Eszter nagymamája, a kolozsvári Nagy Olga erdélyi folklorista népmesei gyűjteményét dolgozza fel. Nagy Olga nevét a Paraszt dekameron-ból ismerhetik. Az erdélyi (elsősorban moldvai és csángó) világot idéző zenét Kelemen István szerezte, a színpadon két zenész játszik a színészek mellett.

 

Az interjúkat készítette: Keszthelyi Kinga

 

 

 

süti beállítások módosítása