Liverpoolban a Maladype és a Tojáséj

A Maladype Színház lengyelországi vendégszereplése után Nagy-Britanniában, a liverpool-i Physical Festival-on 75. alkalommal játssza Tojáséj című előadását.

EggsHell 01

 

A Fest Live ad helyet a magyar előadásnak:

 

A minden évben május végén Liverpoolban megrendezésre kerülő nyolc napos nemzetközi fesztivál nyitott platformként ad otthont az új színházi nyelvvel kísérletező jelentős társulatok, valamint neves alkotók és szakemberek számára. A fesztivál ideje alatt az előadások mellett utcaszínházi események, szakmai találkozók és egyedi workshopok kerülnek megrendezésre.

 

A Fest Live elnevezésű nemzetközi showcase fókuszában az új fizikai és vizuális munkák bemutatása áll. Az idei fesztivál programját Miguel Oyarzun és Isla Aguilar (Be Festival), Stuart Allen (Dance4/Nott Dance Festival), Yorgos Karamalegos (Physical Lab), Graeme Phillips (Unity Theatre) és Elinor Randle (Physical Fest) válogatták, akik az angol résztvevők mellett ír, skót, spanyol és magyar együtteseket hívtak meg a nemzetközi színházi seregszemlére.


Az előadásról:


Weöres Sándor címként választott egysorosának törékeny szépségét felfedezve, a Maladype társulatának tagjai ezúttal szavak nélkül, játszi könnyedséggel fogalmazzák meg viszonyaikat (egymáshoz és önmagukhoz) hétköznapi játékaink természetes nyelvén. Ártatlan és ártatlannak tetsző játékok követik egymást, a változatos zenei kavalkádból lendület, életöröm árad, s játék közben mindennapjaink láthatatlan színháza is láthatóvá válik. 

 


Kritikus szemmel az előadásról:


„A budapesti mozgásszínház színskálája Balázs Zoltán rendezésében a játékosságtól és nézőket magával ragadó tréfáktól az emberi lélek gyöngéd kifejezéséig terjed. A technikailag színészt próbáló, fizikailag kimerítő teljesítmények ellenére a szereplőkből mindvégig árad a játék öröme.”

Zuzana Perůtková: Mi van a tojáshéj alatt?


„Titkos. Ősi. Modern. Ódon. Gyermekin ártatlan. Ravaszdin fortélyos. Magától értetődőn egyszerű. Bonyolult, mint egy kínai fejtörő. Nem érteni, holott világos, mint a kelő hajnal a patak partján.”

Molnár Gál Péter: Tojáséj


„A konkrét történetek nélkül is tartalmasan epikus, magatartás- és kapcsolat-ősmintákat közlő jelenetek füzére, koreográfiája lágy, álombeli mézektől ittas rendező, a remeklő Balázs Zoltán fejében, akaratában, idegeiben született meg, hogy a Maladype tagjai éljék, forogják, zuhanják, csússzák sárrá, arannyá, sárarannyá.”

Tarján Tamás: Nyolcvanperces etűd


„Nem tánc, még kevésbé balett, inkább mind hevülékenyebb, ugyanakkor pajkos, gyermeki csínytevés, olyan mintha nagy fantáziájú kölykök rossz fát tennének a tűzre, elbabrálnának – egymást is beleértve – mindazzal, ami a kezük ügyébe kerül. Kipróbálják, mi mire használható, a tojásokat például egymás szájába csókolják. Díszletként, olykor megelevenített partnerként harminc bábflamingó szolgál. A színház alapkérdéseire kérdeznek rá.”

Bóta Gábor: Egymásba gabalyodásból társas magány

 

EggsHell 02

 

Az előadás időpontja: 
2015. május 29., péntek, 19:00 óra / Unity Theatre, 1 Hope Place, Liverpool, Merseyside L1 9BG

 

 

RENDEZŐ: BALÁZS ZOLTÁN

Játsszák: Lendváczky Zoltán, Páll Zsolt, Tankó Erika

Díszlettervező: Katus György

Jelmeztervező: Breckl János

Zenei munkatárs: Sáry Bánk 

Asszisztens: Szilágyi Ágota

Produkciós vezető: Balázs Katalin

 

 

 

süti beállítások módosítása