Bocsárdi, Sopsits és Vidnyánszky is rendez Gyulán

2015. június 26-tól augusztus 9-ig tart a Gyulai Várszínház nyári fesztiválja. Az 52. évadban naponta várják előadásokkal a nézőket a 600 éves gyulai várban és a csodálatos panorámájú tószínpadon.

 

 

52. évad a Gyulai Várszínházban

2015. június 26. – augusztus 9.

 

3 új színházi bemutatót tartanak

 

Az érdeklődők három új színházi bemutatót, számos debütáló programot és vendégprodukciót nézhetnek meg a Gyulai Várszínházban.

 

Az első bemutató W. Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok című darabja lesz, amelyet Bocsárdi László rendez. A sepsiszentgyörgyi színház társulatával létrejövő produkció folytatása lesz a legjobb rendezésnek megválasztott, UNITER-díjas, Gyulán bemutatott Hamletnek. A várszínpadon a XI. Shakespeare Fesztiválon látható új produkció címszerepeiben újra találkozhatnak a sepsiszentgyörgyi színészekkel: Mátray Lászlóval, Pálffy Tiborral, Nemes Leventével, Szakács Lászlóval.

 

Gyulán született a XX. század egyik legkülönösebb és legrejtélyesebb, mára elfeledett írója Szathmári Sándor, akit a magyar Wellsnek és Orwellnek is neveznek. Legismertebb műve, a Kazohinia című szatirikus regénye hasonló a Gulliver történethez, arról szól, hogy a különböző társadalmak miért nem működnek jól. Az angol humorral megírt utópisztikus szövegből most színpadi adaptáció készül Vörös István dramaturg és rendező átdolgozásában. Az izgalmasnak ígérkező ősbemutatót Sopsits Árpád rendezi, amelyre július 21-én kerül sor. A nézők több helyszínen is követhetik a darabot a tószínpadon és a kastély cselédszárnyában. Főbb szerepekben Orosz Ákost, Jászberényi Gábort, Lendváczky Zoltánt, Zsigmond Emőkét, Kovács Vandát, Gyöngy Zsuzsát és Mészáros Blankát láthatják.

 

A harmadik bemutató Weöres Sándor: Psyché című művének színpadi változata lesz, amely a vár mögött lévő ligetes parkban és a tóparton kerül színre Vidnyánszky Attila rendezésében, a Kaposvári Egyetem színművész hallgatóival augusztus 4-én.

 

gyulai

 

52. évad idén is a háromnapos népművészeti fesztivállal indul

 

Az új bemutatókon kívül még számos figyelemre méltó rendezvényt ígér a Várszínház. Az 52. évad az idén is a háromnapos népművészeti fesztivállal, kézműves vásárral kezdődik június 26-án, a XVI. Körös-völgyi sokadalommal.

 

Az évad megnyitójára a vár előtt kerül sor 26-án, pénteken este hét órakor a sokadalmi téren és a XVI. Körös-völgyi sokadalom is ekkor veszi kezdetét. Ezen a napon tartják IX. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsorát, a vásárban népi mesterségek termékeit lehet megvásárolni, a népzene és a néptánc egész nap főszerepet játszik, de lesz gyermekjátszóház, kézműves bemutató és népi ételeket is lehet kóstolni. Szombaton reggel 10 órától folyamatosan bemutatók zajlanak, este pedig a tószínpadon a XIX. Békés Megyei Néptáncgálát nézhetik meg. Vasárnap is egész nap tart a program, lesz főző- és pogácsasütő verseny, vásári komédia és néptánc, népzene minden mennyiségben. Az ingyenesen megtekinthető vásárra minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezők.

 

1991-ben a Gyulai Várszínházban, a bemutató évében láthatták már a Rock Színház előadásában a Móricz Zsigmond regényéből készült, mára klasszikussá vált musicalt, a Légy jó mindhaláligot Szinetár Dóra főszereplésével. Miklós Tibor szövegátdolgozására Kocsák Tibor írt fülbemászó zenét. Június 30-án, a tószínpadon a debreceni Csokonai Nemzeti Színház nagy sikert aratott előadását nézhetik meg Várhalmi Ilona rendezésében.

 

Külföldi és hazai produkciók a XI. nemzetközi Shakespeare Fesztiválon

 

A XI. nemzetközi Shakespeare Fesztivált július 2. és 12. között rendezik meg, amelyen ismét egy különleges válogatást láthatnak a legjobb hazai és külföldi Shakespeare előadásaiból. A XI. Shakespeare Fesztivál elsőként egy világhírű produkciót lát vendégül: július 2-án Pekingből érkezik a Kínai Nemzeti Színház társulata, akik a III. Richárdot mutatják be a neves kínai rendező Wang Xiaoying adaptációjában. Az évezredes kínai kultúra és Shakespeare találkozásából született előadást 2012 után 2015-ben is meghívták Londonba a Globe to Globe fesztiválra. 

 

Az idei fesztiválon egy friss szemléletű angol előadás látható a nagy drámaköltő hazájából. A Yorkból érkező The Flanagan Collective társulat játssza el Shakespeare legismertebb művét, a Rómeó és Júliát július 10-én hat színésznő előadásában. 

 

Piotr Kondrat neves lengyel színész ismét egy monodrámát hoz el Gyulára. Több fesztiválon aratott már sikert a Shylock című angol nyelvű előadásával. A darab A velencei kalmár című darab főszereplőjéről, Shylockról szól. Az ő személyén keresztül mutatja be Piot Kondrat a népszerű drámát július 11-én.

 

Az új Shakespeare bemutató után július 6-án láthatják a Kossuth-díjas magyar színházi rendező,  Zsótér Sándor új munkáját a W. S. Othello – néger mór című darabját. A művész a Stúdió K Színházban rendezte meg Shakespeare népszerű darabját, amelyet a mai korba helyezett. Az előadás a társadalmi manipulációról szól, ahol érdekek mentén alkotnak véleményt az emberek.

 

Július 7-én Shakespeare: III. Richárd címmel látható előadás a vár mellett egy erdélyi színésszel, Dávid Áronnal a főszerepben. Burák Ádám rendező Marosvásárhelyen szerzett diplomát, majd Angliában mestervizsgázott, ő állította színre a darabot, amely azt a kérdést boncolgatja, mit jelent a kegyetlen eszközökkel élő királynak a hit – személyiség – hatalom hármassága.

 

A Shakespeare Fesztiválon mindig fontos szerepe volt a zenének és ez idén sem lesz másként. Shakespeare korabeli reneszánsz muzsikát hallhatnak a nemzetközi hírű Magyar Reneszánsz Együttestől, amelynek Mandel Róbert tekerőlantos a vezetője. Július 9-én este egy különleges táncestet nézhetnek meg, az évezredes indiai kultúra találkozását Shakespeare-rel. A Kalkuttából érkező Kasba Arghya színház előadásában láthatják a Macbeth darabra írt táncjátékot, amelyben egy férfi táncos játssza el az ismert drámát. A dinamikus mozgás, az egyedi kézmozdulatok és szemmozgás valamint az indiai zene együttes hatása lenyűgözi az európai nézőt. Csajkovszkij klasszikus zenéjére táncolnak a Miskolci Balett táncosai, akik Shakespeare legismertebb művét adják elő a táncszínpadon a Rómeó és Júliát. A friss szellemiséggel bemutatott kortárs táncelőadás a tragikus szerelemnek állít feledhetetlen emléket. Az előadást július 9-én láthatják a tószínpadra felszerelt forgószínpadon. Július 10-11-én egy kétnapos nemzetközi konferenciát rendeznek arról a manapság sokat feltett kérdésről Ki volt Shakespeare? Ki írta valójában ezeket a nagy színdarabokat. Maria Joao világhírű portugál jazz énekesnő a gyulai Shakespeare Fesztivál felkérésére készítette azt az új összeállítást, amelynek a címe Dalok Shakespeare-nek. Olyan ismert és új dalok hangzanak el jazzesített formában, amelyek a nagy drámaíróhoz köthetők. A különleges hangterjedelmű, remekül improvizáló énekesnő koncertjei mindig nyújtanak valami egyedit, valami olyat, amelyet másoktól még nem hallottunk. Maria Joaot remek portugál jazz zenészek kísérik a koncerten. Ez az előadás még több másik fesztiválon is hallható lesz, az European Shakespeare Festivals Network tagjainál. A tavalyi évben elmaradt az egyik kiemelkedő magyarországi Shakespeare bemutató gyulai vendégjátéka, a Lear király. A Nemzet Színésze, a Kossuth-díjas Cserhalmi György főszereplésével láthatják a megrendítően szép előadást Bagó Bertalan rendezésében a tószínpadon. A székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásában a főszereplő mellett kiváló színészi alakításokat láthatnak a Kossuth-díjas Gáspár Sándortól, Radnai Csillától, Krisztik Csabától, Földes Esztertől. Július 12-én egy beszélgetésre kerül sor Kovács András Ferenc kiváló költővel, esszéíróval, műfordítóval a Shakespeare-hez fűződő viszonyáról és saját költői pályájáról. Az est házigazdája Elek Tibor irodalomtörténész.

 

A budapesti színművészeti egyetemisták két évvel ezelőtt egy revelatív előadást mutattak be a tószínpadon Zsótér Sándor rendezésében, a Hamletet. A most végzős osztály idén az Athéni Timon című Shakespeare darabot mutatja be, amelynek fő témája korunk látványcivilizációja. Az előadást a fiatal színész, ifj. Vidnyánszky Attila rendezte. A darab főszereplője Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas művész.

 

A Shakespeare Fesztiválon a Fringe keretében láthatják a Hamletek Klubja 2.0 előadást Mándy Ildikó rendezésében. Emellett filmvetítést is tartanak, plakátkiállítás nyílik és még Shakespeare korabeli menüsort is kóstolhatnak a Patrióta étteremben.

 

A részletes program júniusban jelenik meg.

 

A július a humoré 

 

Hetedik alkalommal rendezik meg a nagy népszerűségnek örvendő Irodalmi Humor Fesztivált július 13-án a várszínpadon, ahol neves kortárs  magyar költők, írók, drámaírók -köztük Hartay Csaba, Győrei Zsolt - Schlachtovszky Csaba, Kovács András Ferenc, Kukorelly Endre, Márton László, Pion István, Simon Márton, Tóth Krisztina, Székely Csaba, Szálinger Balázs, Vörös István - olvassák fel humoros írásaikat, amelyet kellemes jazz zene köt össze. A zenét a kitűnő zongorista Rozsnyói Péter szolgáltatja.

 

A magyar abszurd humor sztárjai is Gyulára érkeznek. A L’art pour l’art Társulat tagjai Dolák-Saly Róbert, Laár András, Pethő Zsolt, Szászi Móni új produkciójukkal lépnek fel július 14-én a tószínpadon, A postás, aki megeszi a leveleket címmel.

 

Segítsd a királyt!

 

Ratkó József veretes verses nyelvezetén megírt történelmi drámáját, a Segítsd a királyt! 1996-ban már láthatták a Gyulai Várszínház nézői. Az István királyról szóló mű azt a történelmi pillanatot járja körül, amikor váratlanul meghal Imre herceg, a királyi trón várományosa, és dönteni kell arról, merre menjünk, hová álljunk? Az előadás most a Nemzeti Színház és a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház közös produkciójában lesz látható július 15-én.

 

Szép Ernő: Lila ákác című, mára már klasszikussá vált szerelmes históriáját július 17-én a beregszászi Illyés Gyulai Magyar Nemzeti Színház művészei játsszák el a várszínpadon. A vidám történetet Katkó Ferenc állította színpadra.

 

Július 28-29-én egy népszerű musicalt nézhetnek meg a Geszti Péter dalszövegeire, Békés András dramaturgiájára, Dés László zenéjével megírt A dzsungel könyvét, amelynek szinte minden száma az elmúlt 17 évben sláger lett. Horgas Ádám rendezésében a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkciójában nézhetik meg az előadást a tószínpadon. Nagyszerű színészek és énekesek lépnek fel a darabban, így látható lesz Szomor György, Gubik Petra, Nagy Róbert, Kara Tünde, Nagy Erika, Gulyás Attila.

 

Augusztus 1-2-án az egyik legszórakoztatóbb magyar regény színpadi feldolgozását nézhetik meg az érdeklődők, Rideg Sándor: Indul a bakterház című komédiája a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékában, Bereményi Géza szövegátdolgozásában, Gáspár Sándor, Kubik Anna, Derzsi János, Sághy Tamás, Závodszky Noémi szereplésével és Bagó Bertalan rendezésében mutatkozik be.

 

Augusztus 6-án folytatódik a Kortárs felolvasószínházi sorozat, amely immár öt éve tart. Az idén a neves drámaíró, Szakonyi Károly új művével, a Két nő című komédiával ismerkedhetnek meg, amely két nőről szól, akik a villamoson véletlenül találkoznak és megelevenedik a nézők előtt az életük, a mai magyar valóság.

 

A hathetes fesztivál egy musicallel fejeződik be: a G. B. Shaw: Pygmalion című regényéből készült a My Fair Lady-vel, ami az elmúlt ötven évben a világ legtöbbször játszott musicalje lett. A Magyar Színház gyulai vendégjátéka tulajdonképpen premier lesz, mivel ebben a szereposztásban először látható a repríz bemutató. Az előadás érdekessége, hogy Sík Ferenc – a Gyulai Várszínház korábbi igazgató-főrendezője – egyik utolsó rendezése volt ez az előadás az akkori Nemzeti Színházban. A darabot 1994 óta folyamatosan játsszák, Gyulán Harangi Mária rendező felújításában kerül színre, főszerepben Mahó Andreával, Hirtling Istvánnal és Szacsvay Lászlóval.

 

A Gyulai Várszínház szlogenje az idén is: Nyáron színházba Gyulára várom.

 

Forrás: Fodor Krisztina / Gyulai Várszínház

 

 

süti beállítások módosítása