"Nem jött el a Vízöntő kora" - Mohácsi János válaszolt

Június végén mutatja be az Orlai Produkció a Hair című musicalt. Mohácsi János rendezőt tartalmi partnerünk, a Fidelio kérdezte.

 

A Hair eredeti Broadway-változata most kerül színpadra elsőként Magyarországon. Mohácsi János a Fideliónak hangsúlyozta, nem vállalta volna, hogy reprodukálja az eredeti rendezést, ráadásul a filmből nem kölcsönözhetnek semmit, de ettől nem "boldogtalan" - fogalmazott. "Egyáltalán nem akarom ráhúzni az előadást a magyar helyzetre. A Hamletet sem kell magyar viszonyokba helyezni, hogy megszólítson. Ez a '68-ban Amerikában jelen lévő feszültség pont elég, hogy párhuzamot érezzünk. Nem fognak a színpadon magyar politikusok szteppelni, de azért lesznek rokon dolgok" -  tette hozzá a rendező.

 

mohacsi-janos

 

 

Épp leszereltem a katonaságtól, amikor bemutatták a filmet. Akkor, friss honvédségi tapasztalatokkal nem éreztem elég átütőnek az üzenetét. Ennél sokkal erőteljesebben is kifejezhető: mennyire kiszolgáltatottá teheti polgárait az állam. De a Hair zenéjével bensőséges a viszonyom. Már gyerekkoromban megkaptam az 1968-as Broadway-előadás zenei lemezét, amelyet rongyosra hallgattam” – mesélte a 168 órának Mohácsi, aki arról is beszélt, számára arról is szól a darab, hogyan tűnt el a világból a hippikorszak mindent meghatározó optimizmusa, illetve a béke, a szerelem, a világból való kivonulás eszménye.

 

“Ma már tudjuk: nem jött el a Hairben megénekelt világharmónia, a Vízöntő kora. A világ sötétebb, véresebb lett” – nyilatkozta a rendező, aki szerint a színpadon megjelenő magatartásformáknak igenis szembesíteniük kell a nézőt azzal: akár ő is lehetne a szereplők helyében.

 

"A színház nem kínál instant megoldásokat, de ha ez a szembenézés megtörténik, akkor én már jól végeztem a dolgomat. Ez vonatkozik a Hairre is. A döntéseit pedig mindenki maga hozza meg. Ha úgy érzi, elmegy tüntetni az igazáért, vagy kivonja magát a társadalomból" - fejtette ki Mohácsi, akit annak kapcsán is kérdeztek, hogy Örkény Színház-beli rendezése, az e föld befogad, avagy Számodra hely visszalépett az idei POSZT versenyétől, a „renitensek” ellen jogi lépéseket is beígértek.

 

"Nehéz lenne nem egyfajta malíciával szemlélni mindezt. Gondoljunk csak bele: a szerződésekben szó sincs versenyről. (...) A jogi lépések meglebegtetése egyébként azt is jól mutatja: itt már nem a józan ész irányít, hanem sokkal inkább a kontrollálatlan érzelmek" - vélekedett Mohácsi János.

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása