Kovalik: "Wagner a sértett egoista művész"

A csütörtökön induló Budapesti Wagner-napok keretében háromszor láthatja a közönség Richard Wagner A bolygó hollandi című művét a Művészetek Palotájában.

Kovalik Balázs rendezésének középpontjában a német zeneszerző személyisége áll - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

 

Kovalik Balázs első Wagner-rendezéséről szólva a műsorban elmondta: A bolygó hollandi színpadra vitelekor "Wagnerből, a sértett egoista művészből" indult ki, az időtlen idők óta tengert járó hollandit fogva tartó szellemvilágot pedig a sok művészt "bebörtönző" művészi, színházi és zenei világgal azonosította.

 

richard wagner


"Ha ezt a világot az ember egyszer megízleli, nagyon nehéz elengedni. Az idő közben múlik, generációk nőnek fel" - mesélte, hozzátéve hogy mindezt egy nagy énekes történetében szeretnék megmutatni a közönségnek. Kovalik Balázs kitért arra is, hogy rendezőként elsősorban az áttételesen társadalmi és filozófiai kérdéseket boncolgató, mesékkel, mitológiai történetekkel tűzdelt mű mai, érthető nyelven való elmesélését tűzte ki célul.


Mint fogalmazott, bár ősbemutatójakor a drezdai közönség egyfajta "horror-sztoriként" fogadta A bolygó hollandit, Wagner szándékai szerint a történet a társadalmi hierarchiába bebörtönzött, kiutat nem találó emberiséget szimbolizálja. Hozzátette: noha Wagner operái valóban nagyon hosszúak, nézőként mindenki számára hatalmas élményt jelenthetnek a német szerző elementáris zenével kísért művei. A bolygó hollandi emellett Wagner cselekményesebb, színházszerűbb darabjai közé tartozik.

 

Idén A Rajna kincsét június 11-én, A walkürt június 12-én, a Siegfriedet június 13-án, Az istenek alkonyát június 14-én tűzik műsorra a Budapesti Wagner-napok keretében, Kovalik Balázs félszcenírozott rendezését június 20-án, 22-én és 24-én láthatja a közönség a Művészetek Palotájában.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása