Pápai társulat kapta a Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

A pápai Teleszterion Színházi Műhely nyerte el Médeia című előadásáért a Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját, amelyet a fesztivál zárásaként vasárnap adtak át a baranyai városban.

A második helyen végzett az inárcsi Kb. 35 Társulat Életben ragadtak című előadásával, harmadik a győri 4 BT Társulat lett Alles gut című produkciójával - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagukban.

 

Hozzátették: a legjobb rendező díját a Teleszterion Színházi Műhely előadásának rendezője, Komáromi Sándor kapta. Ugyancsak ehhez a társulathoz köthető a legjobb női főszereplőnek járó elismerés, amelyet Herczeg Diána vehetett át.

 

kaszt

 

A találkozó legjobb férfi főszereplője a Kb. 35 Társulatot erősítő Malik Gábor, a legjobb mellékszereplő a székesfehérvári Prospero Színkör tagja, Solymossy Zoltán lett.

 

Pataki András, a fesztivál és a Soproni Petőfi Színház igazgatója a díjátadón bejelentette, hogy különdíjként három teátrum, a Nemzeti Színház, a Pécsi Nemzeti Színház és a Soproni Petőfi Színház különböző formákban lehetőséget ad a találkozó kiemelkedő előadásainak a bemutatására.

 

Ennek keretében a Nemzeti Színház kultúra-napi rendezvényén vendégül látja a budapesti Fészek Színházat, a fővárosi Affér Színházat, a komlói Súgólyuk Színházat, a győri 4 BT Társulatot, az inárcsi Kb. 35 Társulatot és a pécsi P.D.F 2.0 csapatát.

 

A soproni színház őszi Teátrumi Színözön című rendezvényének meghívottai lesznek az inárcsiak, a győriek, a komlóiak, a pécsiek és a fehérváriak. A Teleszterion Színházi Műhely mindkét rendezvényen bemutatkozhat, mindemellett a pécsi teátrumba is meghívást kapott, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemen pedig a pécsi JESZ Egyetemi Színháznak biztosítanak fellépési lehetőséget.

 

A szervezők Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnak, a térség országgyűlési képviselőjének a záróeseményen mondott beszédét idézve azt írták: új márka született a kultúrában és ez a KASZT.

 

A rendezvény hatalmas sikere cáfolta, hogy Komló a múlt városa lenne, a település a kultúra városa, s méltó arra, hogy egy ilyen rangos országos fesztivál otthona legyen a következő években is - mondta a politikus.

 

Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, a zsűri elnöke a díjátadón azt hangsúlyozta, hogy "nagy csodának voltak tanúi" az elmúlt három napban, a KASZT otthonra talált a városban. Mint mondta, a zsűriben helyet foglaló társaival, Németh Ákos drámaíróval, Regős János rendezővel, a Magyar Szín-játékos Szövetség elnökével, Pataki András rendezővel jobbnál jobb előadásokat láthattak, a közönség pedig nyitott szívvel fogadta a produkciókat.

 

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) kísérőrendezvényeként első alkalommal megtartott KASZT-on péntektől vasárnapig tizenhárom társulat versenyelőadásaira és számos off-programra várták az érdeklődőket.

 

süti beállítások módosítása