Pénteken kezdődik a Tihanyi Levendulafesztivál

Péntektől vasárnapig tart a Tihanyi Levendulafesztivál, amelyen színházi előadások, koncertek, népi játékok várják az érdeklődőket, a rendezvényt színesítő kísérőprogramok pedig egészen július elejéig látogathatók – tájékoztatta az MTI-t a település polgármestere.

Tósoki Imre elmondta, hogy a levendula sokszínű bemutatásán túl a népi játékokat, a hagyományőrzést "nagyanyáink konyhai fortélyait" kívánja népszerűsíteni és megismertetni a látogatókkal a Németh László Művelődési Ház és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében a Belső-tó partján rendezett fesztivál. 


A programok közül kiemelkedik a levendula jegyében tartott szombati kézműves játszóház, a régi időket megidéző kukoricamorzsolgató és gabonaszemezgető – fűzte hozzá.

 

levendula

 

Üde színfoltja a rendezvénynek az Öreg levendulásban tett túra a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakembereinek vezetésével vagy Tóth László vasárnapi műsora, melynek keretében a magyar népi hangszerekkel lehet ismerkedni – emelte ki Tósoki Imre, hozzátéve, hogy a fesztivál névadó növénye többféle formában megtalálható lesz a forgatagban: lekvárként, szépítőszerként, házi sör aromájaként lehet majd kipróbálni. 


Szombaton este a Swing-swing együttes szórakoztatja a közönséget, a Portéka Színpad vásári komédiáját pedig vasárnap délelőtt láthatják az érdeklődők, a kézműves termékek kedvelői a kirakodóvásár kínálatából válogathatnak – foglalta össze a település vezetője.     

 

A fesztivál kínálatát kísérőprogramok színesítik, a látogatók megismerkedhetnek a levendula lepárlásának folyamatával és részt vehetnek a ”szedd magad” akcióban is egészen július elejéig – húzta alá Tósoki Imre.     

 

A polgármester jelezte, hogy az 1930-as évekre visszanyúló levendulatermesztés a jövőben még nagyobb területet hódíthat meg, amelynek kialakításán egy helyi vállalkozással karöltve dolgoznak. 

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása