Átadták a Fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat

A következő három hónapban koncertek, operák, operettek, musicalek és táncjátékok szerepelnek a kínálatban.

 

barlangszinhaz1

Fotó: Nyikos Péter/MTI

 

"Nemcsak Sopron, hanem az egész régió számára páratlan és egyedi érték a mintegy kétmilliárd forintból felújított Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház" – mondta Sopron polgármestere pénteken a létesítmény átadó ünnepségén. Fodor Tamás emlékeztetett: a 2013 augusztusában kezdődött munkálatokat az Európai Unió 1,3 milliárd forinttal, a kormány 402 millió forinttal támogatta, a soproni önkormányzat pedig 317 millió forint önrésszel járult hozzá az építkezéshez. A városvezető hangsúlyozta: a kőfejtőben tematikus témaparkot alakítottak ki, ahol természettudományos alapossággal lehet megtekinteni animációk, makettek és plakátok segítségével a 15 millió évvel ezelőtti miocén kori kő kialakulását, annak római korban kezdődött fejtését és hasznosítását. 

 

Teljes körűen újították fel a barlangszínházat is, amely 760 ember befogadására képes. A színpad alatt építettek egy 1100 négyzetméter alapterületű kiszolgáló helyiséget, ahol a fellépők tudnak majd átöltözni. A forgószínpad előtt kialakítottak egy zenekari árkot, ahol egyszerre hatvan zenész tud játszani. Fodor Tamás emlékeztetett: a barlangszínházat 1970-ben alakították ki, azóta csak egyszer, 1985-ben újították fel. Most olyan "produktum" lett, amely "méltó a kultúra megjelenítésére és népszerűsítésére". Hozzátette: a felújítás részeként fogadóépületet is építettek és parkolókat alakítottak ki.

 

barlangszinhaz2

Fotó: Nyikos Péter/MTI


Firtl Mátyás országgyűlési képviselő a Sopron és Fertőrákos közötti jó együttműködést hangsúlyozta, amelynek eredményeként a létesítmény kitörési pontja lehet a vidéknek a turizmusban. Palkovits János, Fertőrákos polgármestere úgy fogalmazott: "hosszú böjt zárult le" és a színvonalas kialakításnak köszönhetően a határ menti községben "új ciklus kezdődik". Horváth Zoltánné, a létesítményt üzemeltető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a barlangszínházban idén nyáron 15 előadást terveznek bemutatni, jövőre már harmincat.


A következő három hónapban koncertek, operák, operettek, musicalek és táncjátékok szerepelnek a kínálatban. A szeptember 12-ig tartó időszakban Fertőrákoson vendégszerepel többek között a Budapesti Operettszínház, amely A Bajadér, valamint az Én és a kisöcsém című előadásokat mutatja be. Koncertet ad Demjén Ferenc és a Benkó Dixieland Band, a Páneurópai Piknik 26. évfordulóján pedig a Sopron Balett adja elő a Végtelen Európa című táncjátékot. A barlangszínházat 2011 augusztusában, a kőfejtőt 2011 novemberében zárták be, mert életveszélyessé váltak.

 

barlangszinhaz3

Fotó: Nyikos Péter/MTI

 

"A magyar kultúra, a magyar művelődés ügyét szolgálja a ma megnyitott Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház" - mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a színházban péntek este tartott ünnepi hangverseny előtt. L. Simon László beszédében kifejtette: a létesítmény fejlesztése teljes mértékben illik a kormány azon fejlesztési törekvéseibe, hogy a Fertő-táj világörökségi területének kincseit a széles közönség megismerje, s ne csak itthon, hanem külföldön is. Ezért áldoz a kormány a fertődi Esterházy-kastélyra és a Fertő tó körüli kerékpárút fejlesztésére is, és ezért támogatta a kőfejtő és barlangszínház felújítását. A politikus hozzátette: Sopronnak most már két kőszínháza van, egy a "klasszikus értelemben vett kőszínház", a Soproni Petőfi Színház a város szívében és egy "igazi kőszínház" Fertőrákoson.


A 12 millió évvel ezelőtt kialakult kőfejtő történelméről szólva elmondta, hogy a harmadik században az ott található lajtamészkövet már használták a bécsi és a soproni házak építésénél, az 1500-as években megkapták rá a bányászengedélyt, és ezután már iparszerűen fejtették a követ. Hozzátette: az 1948-ban bezárt kőfejtőben az első koncertet 1937-ben rendezték, s 1951-ben műemlékké nyilvánították. Itt forgatták 1964-ben a Várkonyi Zoltán által rendezett Kőszívű ember fiai című Jókai Mór-filmadaptációnak azt a jelenetét, amikor Baradlay Richárd hazatér a huszárjaival, majd a Bujtor István főszereplésével készült Sándor Mátyás című televíziós sorozat egyik jelenetét.


A barlangszínház nyitó hangversenyén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar telt ház előtt adta elő Ludwig van Beethoven III. Leonóra nyitányát, Joseph Haydn Esz-dúr szimfóniáját és Bartók Béla Concertóját Kocsis Zoltán vezényletével.

 

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása