Ligeti György darabjai is szerepelnek a stájerországi nyári fesztiválon

Beethoven Missa Solemnise és Rossini A sevillai borbély című operája lesz a pénteken kezdődő stájerországi komolyzenei és régizenei fesztivál, a Styriart kiemelt programja, az eseményen Ligeti György darabjai is felcsendülnek.

 A Missa Solemnist a régizenét játszó Concentus Musicus Wien adja elő, a fesztivál alapítójának, Nikolaus Harnoncourtnak a vezényletével. A művet július 4-én, 5-én és 6-án adják elő, július 4-én a stájerországi közszolgálati rádióban élőben közvetítik a fellépést. 


Három estén műsorra tűzik Rossini A sevillai borbély című operáját Michael Hofstetter német karmester vezényletével és Peer Boysen német rendező színpadtervével. A darab különlegessége, hogy Ignaz Kollmann 1819-es fordítása alapján vitte színre a művet a rendező, aki szerint a fordítás egyedisége abban rejlik, hogy nem szó szerinti szövegátültetésről van szó, hanem inkább társadalompolitikai és szatirikus feldolgozásról. 

 

ligeti


A nyári fesztivál irodalom és zene összekapcsolódását bemutató programjában július 22-én Ligeti György műveié lesz a főszerep. Ugyanebben a programban Rossini, Mendelssohn és Stendhal műveit, valamint Mozart darabjait és korai leveleit, Dvorak és Hašek alkotásait adják elő. 


A csaknem egy hónapon át tartó programsorozat Igudesman & Joo, hegedűművész és zongorista által alkotott duó, A Little Nightmare Music című előadásával kezdődik június 26-án. A szabadtéri koncertet a grazi Várhegyen (Schlossberg) tartják. 


Haydn In tempore belli (Mise háború idején) című művét július 11-én és 12-én adják elő, a Concentus Musicus Wien zenekarral és Nikolaus Harnoncourt vezényletével. Az előadásra már minden jegy elkelt, de július 12-én este fél kilenckor élőben hallható a fellépés az osztrák Ö1 rádióadón.


A Dvorak pur című esten a komponista G-dúr szimfóniája és Az aranyrokka című szimfonikus költeménye hallható a Chamber Orchestra of Europe szimfonikus zenekar előadásában június 27-én és 28-án. 


Nikolaus Harnoncourt egészségi állapota miatt lemondta a Dvorak műveit bemutató programot, ezért az előadást Karina Canellakis New York-i karmester vezényli - közölték az esemény szervezői hétfőn. A rendezvény szervezői bíznak abban, hogy a fesztivál alapítója a többi fellépésének eleget tud tenni.  

 

A rangos komolyzenei fesztivált 1985-ben rendezték meg először az idén 85 éves Nikolaus Harnoncourt osztrák karmester kezdeményezésére.

 

süti beállítások módosítása