Kurtág György átvette az egyik legjelentősebb nemzetközi zeneszerzői díjat

A komponisták számára egyik legjelentősebb nemzetközi elismerést, a spanyol BBVA bankcsoport alapítványának A Tudás Határai elnevezésű díját vette át Kurtág György zeneszerző kedden Madridban.

"Kevés ember van, akit csodálhatunk" - mondta a díjátadón ünnepi beszédében Francisco González, az alapítvány elnöke, aki hangsúlyozta, hogy az immár hetedik alkalommal kiosztott elismerés nyertesei mind kiemelkednek tudásukkal.


A jövőnk szempontjából a tudás a legfontosabb, mert annak összessége segíti a társadalmakat a fejlődésben. A tudás a legjobb eszköz szembeszállni a jelen és a közeli jövő nagy kihívásaival: kezdve az éghajlatváltozás megfékezésétől a környezet védelmének biztosításán át egészen a súlyos betegségek kezelésének forradalmasításáig, a hatékonyabb társadalom-gazdasági politika tervezéséig vagy az internet összes lehetőségének kimerítéséig, amely korunk meghatározó technológiája. Ez a fő üzenete ennek az elismerésnek - mondta az elnök, utalva azokra a területekre, amelyeknek szakembereit díjazták idén.

 

Beszélt arról, hogy milyen nagy szerepe van a szabad gondolkodásnak, és hogy a díjazottak mind szabad gondolkodók. 

 

urtag


Kurtág György zeneszerzőt a kortárs zene legjelentősebb képviselőjének nevezte. Mint mondta, egy újító, akinek rendkívüli kifejezőereje és saját hangja, egyéni hangzása van, aki Magyarországról jött és világhírűvé vált.


Kurtág György a díj átvétele után meghatottságáról beszélve köszönte meg az elismerést, amely - mint mondta - "minden képzeletet felülmúl". Elmondta, hogy 2010 óta dolgozik első operáján, amely Samuel Beckett Végjáték című művéből készül, majd egy részletet olvasott fel a szövegből.


A 89 éves, évek óta Franciaországban élő művész délelőtt videokonferencián válaszolt az újságírói kérdésekre. A már több mint négy éve készülő operáról azt mondta: "Lehet, hogy meghalok mielőtt befejezem, de az utolsó percemig Beckett interpretálója akarok lenni". Hozzátette, hogy a darab mind a négy szereplőjével azonosulni tud, és megpróbálja közvetíteni, hogy mi történik a lelkükben.


"A zene nyelv, olyan mint a beszéd. Ugyanaz a szintaxisa mint egy szövegnek" - fogalmazott, miközben arról beszélt, hogy művei előadóitól azt várja: tegyenek meg minden erőfeszítést, hogy megértsék a darab struktúráját, mert anélkül nem ér semmit.


Kitért arra is, hogy legfőbb kritikusa a felesége, és csak azokat a műveit mutatja meg másoknak, amelyeket ő jónak tart.


Kurtág Györgynek a Zeneakadémia és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia jelölése nyomán ítélték oda A Tudás Határai díjat a hivatalos indoklás szerint zenéjének "egyedülálló expresszivitásáért". "Zenéjének újszerűsége és jelentősége nem a használt zenei anyagban gyökerezik, annak forrása a zeneszerző legbensőbb világa, nyelvének egyedisége, s az a szabadság, ahogy a spontaneitás és a reflexió, formálás és kifejezés közötti határokat kezeli" - fogalmaztak.

 

A díjat korábban olyan komponisták vehették át, mint Steve Reich vagy Pierre Boulez.


A BBVA alapítványának 400 ezer euróval járó díját nyolcan kapták meg. 


A díjazottak tiszteletére hétfőn este koncertet adott az Orquesta Sinfónica de Euskadi a madridi királyi színházban, ahol Berlioz, Ravel és Kurtág György műveiből álló műsort adtak elő nagy sikerrel.

 

süti beállítások módosítása