Nemzetközi workshopot tartanak Zsámbékon

A Budapesti Cseh Centrum a csehországi Divadlo Continuo színházzal és a Zsámbéki Színházi Bázissal együttműködve nemzetközi színházi workshopot hirdet.

 

A jelentkezők közül a workshop 10 résztvevőjét a Cseh Centrum választja ki, számukra fedezi a workshop részvételi költségeit személyenként 20.000 Ft értékben, illetve a nem budapesti résztvevőknek szükség esetén szállást biztosít. A workshop résztvevői az útiköltségüket maguk fedezik.

Az érdeklődők a kitöltött jelentkezési lapot, motivációs levelüket és szakmai életrajzukat legkésőbb 2015. július 6-ig küldjék el a ccbudapest@czech.cz címre. A részvétel feltétele a betöltött 18. életév.

 

Időpont: 2015. július 31. – augusztus 1.
Helyszín: Zsámbéki Színházi Bázis
A workshop nyelve: angol
A workshopot a Divadlo Continuo tagjai tartják.

 

divadlo continuo

 

A workshopról:

 

A workshop keretében a testre irányítjuk figyelmünket, a test érzékelésére, a mozgásra és ritmusra, a hangra, a csoporton belüli bizalom kialalkítására, annak különleges és egyedülálló energiáinak létrehozására és továbbfejlesztésére.

 

Test és mozgás
Az improvizációs gyakorlatok során a testekek egymásra adott reakciói és kommunikációja mellett arra összpontosítunk, hogy a mozgás-kommunikáció hogyan juttatja át a testet azon a határon, amelyről azt gondolta, hogy nem képes. Figyelmünket a csoportra mint egységre összpontosítjuk, valamint a fizikai kapcsolatra, mellyel a csoport egyes tagjai viszonyulnak hozzá. Lényeges számunkra a bizalom és az egyes résztvevők együttműködése, hiszen csak ez hozhatja létre a csoport erős közös energiáját.


A résztvevők elsajátítják a partneri együttműködés alapvető elveit, a további közös munka alapját. Amit a továbbiakban fejleszteni fogunk: akció, reakció, az adás és elfogadás művészete, a fizikai kapcsolat felvétele, új impulzusok felvetése és továbbfejlesztése, a biológiai kódjainkban rögzített ösztönökkel való munka képességének fejlesztése.

 

Hang
A hanggal egyénenként és kórusban is fogunk dolgozni. Közösen, konkrét karmesteri utasítások nélkül próbáljuk meg kialakítani a vokális dialógust és a csapat összhangját azáltal, hogy megtanuljuk meghallani egymást. A résztvevők alapozó felkészítést kapnak zenei hang-improvizációból, amely során tovább fejleszthetik zenei ötleteiket és alkotói képességeiket.

 

Ritmus
A műhelymunka során a ritmust kétféleképpen is felhasználjuk. Egyrészt a ritmikai modellek kialakításánál az ütős hangszereken és egyéb tárgyakon való játék során, másrészt a test mozgásba hozásakor, amelyben sokat segít a ritmus. Kísérletet teszünk rendszertelen ritmikus egységek elsajátítására, illetve azok szöveggel való összekötésére, felajánlva azokat a workshop résztvevőinek további improvizáláshoz vagy saját ritmikai egységek kialakításához.

A Divadlo Continuóról: 


A Divadlo Continuo / Continuo Theatre egy független, nemzetközi színházi csoport, melyet Pavel Štourač rendező, művészeti vezető irányítása fémjelez. A társulat alapítói a prágai Színművészeti Akadémia elvégzése után leköltöztek egy Malovice nevű kis faluba, amely Dél-Csehországban található, és egy régi gazdaságban, melyet a helyiek csak Szilvaudvarnak neveztek, kezdték meg működésüket 1995-ben. A társulat előadásai nem kategorizálhatóak, egyedi művészetüket nehéz műfaji kategóriákba sorolni.


Idén nyáron két helyszínen mutatkozik be Magyarországon a társulat. By the Wall / A falnál című előadásuk a Zsámbéki Színházi Bázison (augusztus 1.), illetve Kapolcson a Művészetek Völgye Fesztivál keretében (augusztus 2.) lesz látható.

 

Forrás: Cseh Centrum

 

 

süti beállítások módosítása